Την Παρασκευή 11 Ιουνίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Πανοσ. Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη, μετέβη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, επί τοις Σεπτοίς Ονομαστηρίοις της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τις υιικές ευχές για πολλά και πολύκαρπα έτη των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου και του Άρχοντα Πρωτέκδικου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Δημητρίου Μηλαθιανάκη.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Παναγιωτάτου.

«Η ολόφωτος και λίαν τετιμημένη και καλλίκαρπος τριακονταετής Πατριαρχία της Υμετέρα Παναγιότητος επέτυχε την καθοριστικήν παρουσίαν του ιερωτάτου Θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν γένει της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την υπ’ ουρανόν και η φωνή της Μητρός Εκκλησίας, φωνή ευθύνης διά το ανθρώπινον πρόσωπον και το περιβάλλον αυτού, ηχεί πλέον λυτρωτικώς εις τας ακοάς πάντων. Η φωνή Υμών, Παναγιώτατε, φωνή της Εκκλησίας, διασαλπίζει το μήνυμα της αγάπης του Θεού και παρέχει λύσεις εις τα προβλήματα και διεξόδους εις τα ποικίλα αδιέξοδα που δημιουργεί ο άνθρωπος, απομακρυνόμενος από την αγάπην αυτήν».

Ο Παναγιώτατος στην αντιφώνησή του ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Με πολλήν χαράν και στοργικήν αγαλλίασιν υποδεχόμεθα εις τας Αυλάς του Ιερού ημών Κέντρου την σεβασμίαν Αντιπροσωπείαν εκ της φιλτάτης Μεγαλονήσου Κρήτης, οι οποίοι υπεβλήθητε εις τον κόπον ώστε να προσέλθητε από των Επαρχιών εις την εκκλησιαστικήν σας “Πρωτεύουσα”, διά να συνεορτάσωμεν και να συνευφρανθώμεν επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου και επί τοις ονομαστηρίοις της ημών Μετριότητος. Καλωσορίζομεν εις το πρόσωπόν σας το φιλότιμον των Κρητών, τον ηρωισμόν, την λεβεντιά, την ευγένειαν του ποιμνίου όλων των εν Κρήτη Επαρχιών του Πατριαρχικού μας Θρόνου.

Ελέχθη πολλάκις ότι η Κρήτη αποτελεί θυγατέρα του Οικουμενικού Θρόνου. Όμως, μετά συγκινήσεως ομολογούμεν ότι ο όρος ούτος είναι ελλιπής εμπρός εις την πραγματικότητα. Διότι ομιλούντες περί Κρήτης, ουδόλως ομιλούμεν περί ενός άλλου σώματος, αλλά κυττάρων πολυτίμων του καθ’ ημάς ηγιασμένου και πανιέρου σώματος της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, περί σαρκός εκ της σαρκός αυτής. Μήτηρ Εκκλησία / Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν είναι μόνον εδώ. Εδώ είναι η έδρα Της. Εδώ η κεφαλή και η καρδία και εν ταίς εκασταχού Επαρχίαις ημών τα λοιπά, ωσαύτως παμπόθητα μέλη του ενός και του αυτού σώματος. Διό και δεν διακρίνομεν υμάς από των λοιπών επαρχιών μας, πλην αγαπώμεν απολύτως και περιβάλλομεν υμάς μετά στοργής ου της τυχούσης».

Να σημειωθεί ότι η Αντιπροσωπεία της εν Κρήτη Εκκλησίας υπέβαλε στον Παναγιώτατο και επισήμως τον φάκελο του αιτήματος για την εγγραφή του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Ευμενίου Σαριδάκη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.