Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 συμμετείχε στην εξόδιο Ακολουθία του Δημητρίου Καλοειδή, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, παρουσία πολιτικών και πολιτειακών αρχών από την Λακωνία και την υπόλοιπη χώρα, ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου.

Ο Δημήτρης Καλοειδής καταγόταν από την Πετρίνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, προτού πάρει την απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Από τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης διαβάζουμε τα εξής: Ο Δ. Καλοειδής ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης το 1955 από την ιδιαίτερη πατρίδα του, σε ηλικία 21 ετών. Έφτασε στις ΗΠΑ μετά από 10 ημέρες, με το πλοίο «Olympia». Εργάστηκε σε ανθοπωλείο στο Μανχάταν και μετά σε ένα μικρό εστιατόριο στο Μπρούκλιν, ως βοηθός σερβιτόρου. Το 1959 κατέφερε να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο.

Η σύζυγός του Γεωργία έφτασε στις ΗΠΑ το 1963. Αν και ήταν Λάκαινα με καταγωγή από το χωριό Βλαχιώτη, δεν γνωρίζονταν στον τόπο τους. Αλλά ήρθαν κοντά χιλιάδες μίλια μακριά και παντρεύτηκαν το 1974. Με την σύζυγό του προέβησαν σε δωρεές, ανάμεσα σε άλλα, στο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν το οποίο φέρει το όνομά τους, στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, στην ιδιαίτερη τους πατρίδα. Ο Δημήτριος Καλοειδής ήταν Άρχων Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το παρόν στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν αρκετοί συγχωριανοί του αειμνήστου από την Πετρίνα αλλά και γενικότερα απ’ όλη την Μάνη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.