Σε μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα, παραδόθηκαν σήμερα τα ενδεικτικά παρακολούθησης των μαθημάτων Αγγλικής Γλώσσας, που προσφέρει το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Η μικρή τελετή έγινε στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ενορίας. Τα θερινά τμήματα ολοκληρώθηκαν και τα ενδεικτικά παρέλαβαν σήμερα Κυριακή 19 Αυγούστου, μαθητές μέχρι 17 ετών (σ.σ 70 συνολικά),, από τα χέρια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιου, που όντας πάντα φιλικός με τη νέα γενιά, συνομίλησε με τα μικρά παιδιά, τα αγκάλιασε ζεστά και συνομίλησε μαζί τους, δείχνοντας το πως πρέπει ένας άνθρωπος της εκκλησίας να φέρνει κοντά του τους ανθρώπους που αποτελούν το μέλλον του τόπου. Στο τέλος μάλιστα ο κ.κ Ευγένιος έταξε και μια εκδρομή στα παιδιά, με έξοδα της Μητροπόλεως, ώστε να ξεφύγουν λίγο πριν αρχίσει η μαθητική χρονιά και ο μεγάλος όγκος των σχολικών τους υποχρεώσεων. Να αναφέρουμε ότι οι εγγραφές για τα χειμερινά τμήματα των δωρεάν φροντιστηρίων Αγγλικών του Εργαστηρίου Γνώσης, θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου.

Στην ομιλία του μπροστά στους μικρούς μαθητές, ο αγαπητός Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ Ευγένιος ανέφερε τα εξής:

“Στην ζωή σας η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη, πολλές φορές και εγώ ο ίδιος νιώθω..αναλφάβητος καθώς δεν τα έμαθα μικρός και τώρα το μετανιώνω. Χαίρομαι λοιπόν γιατί εδώ εσείς αρχίσατε σε αυτή τη μικρή ηλικία να μπαίνετε σιγά σιγά στο νόημα.

Έτσι με σταθερά βήματα θα χρησιμοποιείτε τα Αγγλικά και στην καθημερινότητα σας. Να μπορούνε πέντε άνθρωποι που θα έρχονται στα Ανώγεια να συνεννοούνται μαζί σας.

Θα σας πω και ένα ανέκδοτο. Κάποτε σε ένα χωριό καθόντουσαν ένα ζευγάρι γέροι έξω από το σπίτι τους. Η γιαγιά έπλεκε και ο γέρος πελεκούσε ένα ξύλο και τότε περνάει ένα ζευγάρι τουρίστες που έψαχναν να δουν τα αξιοθέατα του τόπου. Σταματάνε μπροστά στο ζευγάρι και ρωτάνε:”Do you speak english?”. Ίντα μρε λες απαντάει ο γέρος άσε με ήσυχο.

Οι τουρίστες ρώτησαν και σε άλλες τρεις γλώσσες, γερμανικά, γαλλικά ιταλικά, και στο τέλος ο γέρος τους έστειλε με το χέρι κάπου μακριά και όχι εκεί που ήθελαν αφού δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν. Και σηκωθήκανε και φύγανε λοιπόν οι τουρίστες. Όταν απομακρύνθηκαν λέει η γριά στο γέρο της: “Είδες εδά γέρο που σου είχα πει να μάθουμε μια ξένη γλώσσα να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τσι ανθρώπους;”. Και απαντάει ο γέρος:”Είδες, ναι. δα αυτοί που γατέχουνε τέσσερις, εσυνεννοηθήκανε;”.

Αυτά όμως ήταν μια φορά και ένα καιρό. Γιατί τώρα ξέρουν όλοι Αγγλικά και πρέπει να μάθουμε και εμείς για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Για αυτό χαίρομαι για όλο αυτό που γίνεται εδώ και για όλες τις δραστηριότητες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, χαίρομαι που όλα αυτά γίνονται υπό τη σκέπη της εκκλησίας και πολλές φορές σκέφτομαι και καμαρώνω και μακάρι να το έκαναν και άλλες ενορίες.

Ο παπά Ανδρέας σκέφτεται και φροντίζει για εσάς και για αυτόν τον τόπο, την παράδοση και τον πολιτισμό του, το σκέφτηκε ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Κι όταν μιλάμε για την παράδοση και τον πολιτισμό των Ανωγείων που πρέπει να περάσει και στο μέλλον και πρέπει να βγει και έξω από τα όρια, για να το μάθουν όλοι, τότε λοιπόν πρέπει στους πολυάριθμους επισκέπτες που έρχονται εδώ να μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους.

Να τους δείξετε τα μνημεία σας, τα αγάλματα των ηρώων προγόνων σας, τις εκκλησίες σας και να τους πείτε τον πολιτισμό και την παράδοση που κρατιέται εδώ τόσο ζωντανά. Και να τους πείτε, όπως μάθατε εσείς τα Αγγλικά, να προσπαθήσουν να μάθουν κι αυτοί τα Ανωγειανά, αν κι αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από την εκμάθηση των Αγγλικών!

Και ίσως κάποτε να πρέπει να κάνετε και εδώ στα Ανώγεια ένα τέτοιο φροντιστήριο, γνήσιας κρητικής γλώσσας γιατί κι αυτή έχει κακοποιηθεί τελευταία βάρβαρα, για αυτό χαίρομαι για την πρωτοβουλία που έχουν κάποιοι τελευταία, κι εγώ έγραψα ένα γράμμα και παρακάλεσα τον πρύτανη στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο να βάλει ένα μάθημα κρητικής διαλέκτου στη φιλοσοφική σχολή.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες και τη γλώσσα μας. Κι είναι αξιέπαινος και ο σύλλογος των Ρεθυμνιωτών της Αθήνας που πήρε αυτή την πρωτοβουλία την οποία εμείς στηρίζουμε, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος από το Ηράκλειο που έγραψε επίσης κι αυτός στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που έγραψα κι εγώ.Είναι όμορφο να ξέρουμε να συνεννοηθούμε αλλά προπάντων να ξέρουμε να κρατάμε τη δική μας γλώσσα και τη δική μας παράδοση.

Θέλω να σας πω ένα ευχαριστώ και θα πω κι ένα ευχαριστώ στα σπίτια σας που σας εμπιστεύονται σε αυτή την ωραία προσπάθεια. Ακόμα κι αν λίγο σας πιέζουν, αυτή είναι μια όμορφη πίεση, γιατί όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, οι ρίζες της Παιδείας μπορεί να είναι πικρές, αλλά οι καρποί θα είναι σίγουρα γλυκύς. Μπορεί τώρα λίγο να πιέζεστε, λίγο να ζορίζεστε, αλλά αύριο μεθαύριο θα δείτε τι καλό είναι αυτό το σποράκι που πέφτει μέσα στη γη των ψυχών σας και θα καρποφορήσει στην ώρα του. Αρκεί να μην το αφήσετε ποτέ να ξεραθεί.Να το ποτίζετε, να το καλλιεργείτε, για να γίνει όπως πρέπει και να δώσει καρπούς στο μέλλον.

Ευχαριστώ θερμά τον π. Ανδρέα, τους καλούς του συνεργάτες, τις δασκάλες σας στο Εργαστήρι της Γνώσης, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και εκείνον παρακαλώ να σας σκεπάζει, να σας βλέπει και να οδηγεί τα βήματα σας, ώστε να είσαστε κοντά σε αυτές τις πρωτοβουλίες της ενορίας και να παίρνετε΄όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε. Πέρα από την ωφέλεια που έχει η Γνώση και η παροχή της, είτε αυτό είναι γλώσσα, είτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είτε οτιδήποτε άλλο, για μένα προσωπικά το μεγαλύτερο κέρδος είναι άλλο.

Είναι η συνάντηση, το ότι βρίσκεστε. Ότι δεν είναι ο καθένας μόνος του. Το ότι είστε μαζί και στο παιχνίδι και στη χαρά και στην απόκτηση των γνώσεων.Είναι μεγάλο πράγμα να μαθαίνουμε να είμαστε μαζί και να μη γινόμαστε αυτιστικοί άνθρωποι και να σας εξηγήσω τι εννοώ, το είχα πει και παλιότερα εδώ στον Αγιασμό. Ότι στεναχωρήθηκα ένα βράδυ στο Ρέθυμνο πάρα πολύ.

Γιατί; Γιατί με κάλεσαν σε ένα σπίτι για φαγητό. Ήταν τρία ζευγάρια και είχαν τέσσερα παιδάκια σαν κι εσάς. Εμείς καθήσαμε στο τραπέζι να φάμε κι αυτά τα τέσσερα παιδάκια κυριολεκτικά “πάρκαραν” σε ένα καναπέ και το καθένα έπαιζε το παιχνίδι του στο κινητό ή το tablet του. Επί μιάμιση ώρα παρατηρούσα αυτά τα τέσσερα παιδάκια, το καθένα να είναι στο δικό του κόσμο και να μη ρίχνει ούτε μια κλεφτή ματιά στο διπλανό του.

Αυτό με λύπησε πάρα πολύ, με έκανε να μην ευχαριστηθώ καθόλου το βράδυ και το τραπέζι εκείνο.Είπα στον εαυτό μου, κι εμείς όταν είμαστε παιδιά, είχαμε τα περιοδικά μας τα άλμπουμ μας, κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά συναγωνιζόμασταν και το διπλανό μας.Ρίχναμε και μια κλεφτή ματιά! Βλέπαμε και δίπλα μας τι γινότανε.

Όχι να κλεινόμαστε ο καθένας μας στον εαυτό του κάτι που είναι πολύ μεγάλο λάθος. Χαίρομαι λοιπόν γιατί αυτές οι προσπάθειες που γίνονται εδώ λειτουργούν “κόντρα” στο ρεύμα της εποχής που θέλει τον καθένα μας κλεισμένο στον κόσμο του τελικά!

Σαν πατέρας σας και με όλη μου την αγάπη σας λέω ότι προσπάθειες σαν αυτή που γίνεται εδώ στο Εργαστήρι Γνώσης όπου μαθαίνουμε να είμαστε όλοι μαζί και ότι δεν περισσεύει κανείς, είναι πολύ ευλογημένες από το Θεό και πρέπει όλοι μας να τις καλλιεργούμε αν θέλουμε τελικά να έχουμε μια υγιή κοινωνία και υγιής σχέσεις μεταξύ μας.

Διαφορετικά αν κλεινόμαστε ο καθένας στον εαυτό του τότε θα βλέπουμε και τον άλλο απέναντι μας και εχθρικά κι όλη η ζωή μας θα είναι ένας πόλεμος. Όχι μόνο απέναντι στον άλλον. αλλά εν τέλει στον ίδιο μας τον εαυτό…”
Ο Ρεθύμνης Ευγένιος στην ενορία Αγίου Γεωργίου Ανωγείων

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.