Στην ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στις 26 Ιουνίου του έτους 1827 δόθηκε η τελευταία και τελειωτική μάχη της Επαναστάσεως του 1821 εναντίον του Ιμπραήμ Πασά από τους Μοναχούς της Μονής.

Ο Ιμπραήμ Πασάς είχε στρατοπεδεύσει με ένα πλήθος 25.000 μαχητών απέναντι από την Ιερά Μονή και με γράμμα του προς τον Ηγούμενο Δαμασκηνό συμβούλευσε τους Μοναχούς να παραδοθούν, ώστε να μη αποφύγουν τον θάνατο μαχόμενοι στο πεδίο της μάχης!

Ιδού η επιστολή του Ιμπραήμ:

Οι Μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου απάντησαν με την παρακάτω επιστολή τους:

_________Οι Μοναχοί με την παραπάνω επιστολή έδωσαν την εξής ηρωϊκή απάντηση: “Ημείς διά να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον, διότι είμεθα ορκισμένοι εις την πίστιν μας ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν πολεμούντες. Και κατά το χαΐνι μας δεν γίνεται να χαλάση ο ιερός όρκος της Πατρίδος μας”!!!!

________Έγινε, λοιπόν, η περίφημη μάχη και ο Ιμπραήμ Πασάς κυριολεκτικά κατατροπώθηκε! Αυτή ήταν και η τελευταία μάχη με τον Τούρκο κατακτητή! Η ιστορική Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατοχύρωσε και επικύρωσε την Ελληνική Επανάσταση. Παρακαλώ να μη λησμονείτε την προσφορά της Μητρός Εκκλησίας! Η Επανάσταση του 1821 άρχισε μεν στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, τελείωσε δε με την Μάχη κατά του Ιμπραήμ στην άλλη ιστορική Ιερά Μονή του Μεγ. Σπηλαίου! Η πρώτη πόλη, που ελευθερώθηκε, ήταν τα Καλάβρυτα!
_______Σε ανάμνηση της περιώνυμης αυτής Μάχης κάθε χρόνο εκεί ψηλά στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου γίνεται η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ! Ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, το οποίο μας ξαναφέρνουν στη μνήμη οι παράγοντες της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως των Αθηνών με Πρόεδρο τον αγαπητό μας κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.

________Βεβαίως της όλης τελετής προηγείται η θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή, όπου παρίσταται ένα αμέτρητο πλήθος πιστών Ελλήνων Χριστιανών! Εφέτος την εορτή του Μεγάλου Σπηλαίου τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος! Αλλά πολύ πιό σημαντικό γεγονός είναι ότι ο μέχρι χθες Καθηγούμενος της Μονής ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΊΤΗΣ π. Ιερώνυμος Κάρμας εφέτος ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ελειτούργησε όχι ως ο Ηγούμενος, αλλά ως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η Υπεραγία Θεοτόκος τον επέλεξε καί τον κατέστησε διάδοχό μας! ΑΞΙΟΣ, λοιπόν, καί ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ!

________Εφέτος, λοιπόν, την Κυριακή 21 Ιουνίου, όπου γιορτάσθηκε η Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου, παρατηρήθηκε, ίσως για πρώτη φορά, μια πρωτοφανής προσέλευση κόσμου στην Ιερά Μονή! Ένα αμέτρητο πλήθος πιστών έτρεξε εκεί, όπου στριμωγμένοι μικροί και μεγάλοι στέκονταν κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλο, συμμετέχοντες στην θεία λειτουργία! Ήλθαν βεβαίως χωρίς μάσκες και στέκονταν χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας του ……ενός και ημίσεος μέτρου!

_______Το γεγονός αυτό μας έδωσε την ευκαιρία, σε μια σύντομη προσλαλιά μας, να αναφερθούμε στα ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ THΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, που μας επέβαλαν με αφορμή τον Κορωνοϊό, εξ αιτίας του οποίου ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ και ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ – ΟΙ …..ΕΚΚΛΗΣΙΟΜΑΧΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝ-ΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ- να κάνουμε Πάσχα κλεισμένοι μέσα στο σπίτι μας! Δεν λησμονούμε, ότι απαγόρευσαν να ηχούν οι κώδωνες και τα μεγάφωνα των Ναών! Απαγόρευσαν την περιφορά του Επιταφίου, την τελετή της Αναστάσεως έξω από το Ναό, τη μεταφορά του Αγίου Φωτός ανά την Ελλάδα, την λιτανεία της Παναγίας Τρυπητής εδώ στο Αίγιο! ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ, δηλ. το Σάββατο 24 Απριλίου, επέτρεψαν στην κα ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ να περιφέρεται ελεύθερη πάνω σε ένα μεγάλο ανοικτό φορτηγό στους δρόμους των Αθηνών καί να τραγουδάει! Ακόμη και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης βγήκε στο πεζοδρόμιο της οδού Ηρώδου του Αττικοιύ για να την θαυμάσει καί να την χειροκροτήσει! Ο Ψάλτης των Ναών ενόχλησε την Κυβέρνηση, ΟΧΙ ΟΜΩΣ και όχι η Πρωτοψάλτη των καλλιτεχνών!!!!!
________Αυτά, λοιπόν, έθιξα στην σύντομη προσλαλιά μου, εκφράζοντας τον πόνο της ψυχής μου. Θα παρακολουθήσετε την σύντομη αυτή ομιλία μας στο Video, που παρατίθεται στο τέλος του παρόντος σημειώματος.

_______Αφορμή για να γράψουμε το σημείωμα αυτό μας έδωσε ο “άσπονδος …. φίλος μας” κ. Κωνσταντίνος Φλάμης, ‘Εκδότης της Εφημερίδος “κόσμος” των Πατρών, ο οποίος στο φ. της 3ης Ιουλίου μας ευτελίζει με πολύ πάθος και μάλιστα στην πρώτη σελίδα της Εφημερίδος του! Αντί δηλ. να γράψει κάτι για την ιστορική Μάχη, ώστε να ενισχύσει τα πατριωτικά αισθήματα των νεο-Ελλήνων, συγχρόνως δε να επαινέσει τους παράγοντες της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, οι οποίοι τόσο πολύ εκοπίασαν, στρέφεται εναντίον μας! Από τη θέση αυτή εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Φλάμη!
Ο Θεός να τον συγχωρήσει!

______Για μια ευχάριστη ενημέρωση των αγαπητών μας φίλων παραθέτουμε στη συνέχεια μερικές φωτογραφίες από την προαναφερθείσα εκδήλωση.

+ Ο πρ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.