Δεκτός από τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι έγινε σήμερα Πέμπτη 30, Ιουνίου 2022 ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς.

Στη συνάντηση παρέστησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, ενώ από την πλευρά του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, ο Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών και ο σύμβουλος της Κυβέρνησης για νομικά θέματα.

Μετά την πολύωρη συνάντηση, ο Πατριάρχης Πορφύριος μίλησε στα ΜΜΕ λέγοντας: “είχα την ιδιαίτερη χαρά και ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για τρίτη φορά. Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις εκτός από τις συζητήσεις που είχαμε για γενικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, συζητήσαμε και θέματα που αφορούν την Εκκλησία”.

“Ξεκινήσαμε από το γεγονός ότι η Εκκλησία είναι χωρισμένη από το Κράτος, επομένως σέβεται και τηρεί τους νόμους αυτού του κράτους. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό ότι η σχέση Εκκλησίας και Κράτους να ρυθμίζεται όπως με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες” – πρόσθεσε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Επίσης ο Πατριάρχης Πορφύριος πρόσθεσε ότι “σε όλες τις χώρες υπάρχουν συμφωνίες που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στη θρησκευτική κοινότητα, αλλά φυσικά και τις υποχρεώσεις της θρησκευτικής κοινότητας απέναντι στο κράτος. Το εν λόγω συμβόλαιο στο Μαυροβούνιο ξεκίνησε το 2012. Μετά υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν προβλήματα και, δόξα τω Θεώ, τον τελευταίο χρόνο μπήκαμε στην τελική φάση. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω ότι έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, φυσικά, πρέπει να ακολουθηθούν και διαδικασίες όταν πρόκειται για το κράτος, την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, αλλά και Εκκλησία μας.”

“Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον κείμενο, πρέπει να εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο και ως τέτοιο να επιβεβαιωθεί και να γίνει αποδεκτό. Εάν ο Θεός επιτρέψει να γίνουν όλα όπως πρέπει, τότε θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την ημερομηνία υπογραφής, η οποία όταν όλα τελειώσουν θα μπορούσε να είναι η κορωνίδα στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Μαυροβουνίου και της Εκκλησίας μας, αφού τον τελευταίο χρόνο έχουμε μπει στην τελική φάση” – συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.