«Η δύναμη της ελληνικής αντίστασης, που αναδύθηκε από μια αρχαία πηγή τιμής, άνοιξε στους συμμάχους τον τελικό δρόμο προς τη νίκη», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Scott Morrison, σε θερμό μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο του «ΟΧΙ» των Ελλήνων στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Σήμερα, αναλογιζόμαστε την υπέροχη ελληνική έκφραση, φιλότιμο – αγάπη για την τιμή», τονίζει επίσης ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το 1941, στο ελληνικό φιλότιμο προστέθηκε η αποφασιστικότητα των δυνάμεων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας να σταθούν μαζί τους στο πλευρό του δικαίου».

Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμα του κ. Morrison για την επέτειο του «ΟΧΙ»:
«Την ημέρα αυτή, η ιστορία της ελληνικής υπερηφάνειας, της ανεξαρτησίας και του θάρρους αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ιστορία που θα πρέπει – πρέπει – να επαναλαμβάνεται και να μην ξεχνιέται ποτέ.

Για εμάς και τις μελλοντικές γενιές, μιλάει για τις πλούσιες ανταμοιβές -την ελευθερία και τη δημοκρατία- που απορρέουν από το να διακινδυνεύεις τα πάντα για το σωστό.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα αψήφησε αποφασιστικά την επιθετικότητα της φασιστικής Ιταλίας. Ως έθνος, η ελληνική δύναμη δεν ήταν οι αριθμοί, αλλά η πεποίθηση. Η δύναμη της ελληνικής αντίστασης, που αναδύθηκε από μια αρχαία πηγή τιμής, άνοιξε στους συμμάχους τον τελικό δρόμο προς τη νίκη.

Σήμερα, αναλογιζόμαστε την υπέροχη ελληνική έκφραση, φιλότιμο – αγάπη για την τιμή. Μια λέξη με βαθύ και σύνθετο νόημα, που εμπεριέχει τις αρετές της ευπρέπειας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της ειλικρίνειας που διαμορφώνουν μια ζωή που διάγεται σωστά.

Στο φιλότιμο βρίσκουμε την έμπνευση για την απάντηση “όχι!” του στρατηγού Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι στις πρώτες σκοτεινές μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και μέσω του φιλότιμου, επίσης, βεβαιωνόμαστε για τη διαρκή ισχύ της φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Το 1941, στο ελληνικό φιλότιμο προστέθηκε η αποφασιστικότητα των δυνάμεων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας να σταθούν μαζί τους στο πλευρό του δικαίου.

Τότε, και σήμερα, η Ελλάδα και η Αυστραλία μοιράζονται τη δέσμευση για τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για να αντισταθούν στις δυνάμεις της καταστροφής και της διαίρεσης. Να ζούμε, με το πνεύμα του φιλότιμου, για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.

Στη μνήμη της τραγωδίας του πολέμου και προς τιμήν του θάρρους της προσωπικής θυσίας και των ιδανικών της κοινής ανθρωπιάς, αναπολούμε με ευγνωμοσύνη την ελπίδα που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από 81 χρόνια. Μην το ξεχνάμε».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.