Η Πανήγυρη της Παναγίας Ελαιοβρύτισσας στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας.

Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21 Απριλίου 2023, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος τίμησε την Παναγία Ελαιοβρύτισσα.

Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Γέρων Ελισαίος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Στην Μονή προσήλθε για προσκύνημα και παρέστη στην Θεία Λειτουργία ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας κ. Μαρσέλ Τσιολάκου.
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής μια εικόνα της Παναγίας.

Κατά το έθιμο προσφέρθηκαν στους επισκέπτες κόκκινα αυγά της Αναστάσεως.

Η ιερά εικόνα της Παναγίας Ελαιοβρύτισσας χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο δοχειό της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει. Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα· Σε μια περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας.

Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου. Όταν μια μέρα πήγε στο δοχειό ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Έκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.