Σερβία: Επίσημο γεύμα παρέθεσε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ.Αλέξανδρος Βούτσιτς, στον Πατριάρχη κ.κ.Πορφύριο και στα μέλη της Ι.Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου των Σέρβων.

Εκτός από τους Συνοδικούς Αρχιερείς, παρακάθησαν στην τράπεζα της Γενικής Γραμματείας της Δημοκρατίας και οι προσκεκλημένοι Υπουργοί Εξωτερικών κ.Νικόλαος Selaković, Οικονομικών κ. Siniša Mali, Πολιτισμού κ.Μαρία Gojković, Κατασκευών, και Μεταφορών κ.Tomislav Momirović, Δικαιοσύνης κ.Maja Popović καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Συνεργασίας με τις Εκκλησίες & τα Θρησκεύματα κ.Βλαδίμηρος Ρογκάνοβιτς.

Σε σύντομες προσφωνήσεις τους, Πρόεδρος και Πατριάρχης είπαν μεταξύ άλλων: Ο κ.Αλέξανδρος Βούτσιτς << … διανύουμε μια σοβαρή σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, στις μεγάλες πιέσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένη, και την συνεχή προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης με κάθε κόστος. Μακαριώτατε ως άξιος της διακονίας σας, σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ.Πορφύριος, εν ολίγοις, είπε: <<… κ.Πρόεδρε, εκ μέρους όλων των Αρχιερέων, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Η θέση της Εκκλησίας είναι να προσεύχεται για την ειρήνη, την οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να εδραιώσει μόνο με τις δικές του δυνάμεις. Γι αυτό η Εκκλησία προσεύχεται για ειρήνη σε όλους τους ανθρώπους, αλλά κυρίως επί των ημερών μας, για την Ουκρανία. Η γλώσσα των όπλων πρέπει να αντικατασταθεί με συζήτηση και διάλογο. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας στις κρατικές σας προσπάθειες, για την σημασία της ενότητας και της αρμονίας σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες, γεμάτες με ποικίλους πειρασμούς. Τέλος αναφέρθηκε στην ιστορική παρούσα Σύνοδο της Ιεραρχίας, όπου με ιδιαίτερη χαρά, ο Πατριάρχης επεσήμανε την επούλωση του σχίσματος με την Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας τις προσευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, ο οποίος με μεγάλη προσωπική θυσία συνέβαλε στην ενότητα της Εκκλησίας, για την οποία αγωνίζεται επί εικοσαετία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.