Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα ανήμερα της Ημέρας του Πολωνικού Στρατού απέδωσε φόρο τιμής στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βαρσοβία και μίλησε για την ανάγκη αύξησης του εξοπλισμού της χώρας. Παραμονή της εθνικής ημέρας επισκέφθηκε το ιστορικό Κοιμητήριο Ποβόνσκι, που βρίσκεται στη συνοικία Βόλα, στο δυτικό τμήμα της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ο κ. Ντούντα κατέθεσε στεφάνι μπροστά στο Μνημείο των Πεσόντων της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Ουκρανίας και πολέμησαν στον πολωνο-μπολσεβίκικο πόλεμο το 1918-1920.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ανήμερα της Ημέρας του Πολωνικού Στρατού, 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος και η σύζυγός του Agata Kornhauser-Duda, εκπρόσωποι κρατικών αρχών, στρατιώτες και βετεράνοι απέδωσαν φόρο τιμής στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία Piłsudski, την μεγαλύτερη πλατεία της Βαρσοβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια των 74 χρόνων ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης, η Σοβιετική Ρωσία έχασε μόνο έναν επίσημο πόλεμο – αυτόν που διεξήχθη πριν από 102 χρόνια. Έχασε μόνο τον πόλεμο με την Πολωνία.

Ο κ. Ντούντα τόνισε ότι έχουν περάσει 102 χρόνια από τη μεγάλη Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία, όπως λένε κάποιοι, ήταν από τις λίγες μάχες που έκρινε τη μοίρα του κόσμου. Επεσήμανε ακόμη ότι ο πολωνικός στρατός, υποτιμημένος από τους Σοβιετικούς – από τους Ρώσους – αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά, από τις σελίδες της ιστορίας, ότι εκείνες τις μέρες του Αυγούστου του 1920, πολλοί -η συντριπτική πλειοψηφία αυτών- δεν πίστευαν ότι η Πολωνία και η Βαρσοβία μπορούσαν να αμυνθούν. Οι σοβιετικοί ήταν σίγουροι για τη νίκη. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οι Πολωνοί έχουν καρδιές λιονταριών, ότι μπορούν να σταθούν όρθιοι για να πολεμήσουν, να κινητοποιηθούν και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια όπως τον φόβο, συχνά τις ελλείψεις σε εκπαίδευση και οπλισμό. Με γενναιότητα και αποφασιστικότητα ανέτρεψαν μια “παλίρροια””, όπως υποστήριξε ο κ. Ντούντα.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.