Στη Μαρώνεια βρίσκεται εδώ και μερικά λεπτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Μαρωνείας – Σαπών. Η ατζέντα επαφών του ωστόσο «απλώνεται» πολύ περισσότερο από την επιτιμοποίηση, καθώς θα ξεναγηθεί στο αρχαίο θέατρο, θα εγκαινιάσει το γραφείο τοπικού αστυνόμου και θα παρακολουθήσει μία σειρά άλλων εκδηλώσεων-επισκέψεων.

Υποδοχή στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

Ο ΠτΔ προσγειώθηκε περί των 09:30 στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, από όπου αναχώρησε για τον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, μεταξύ πολλών άλλων, με όλες τις τιμές. Στην εκκλησία πραγματοποιείται δοξολογία από τον Μητροπολίτη και θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή ΔΠΘ Γεώργιου Τσιγάρα για την ιστορία του ναού.

Τον ΠτΔ συνοδεύουν επίσης οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, μεταξύ πολλών.

Περί των 11:00 ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος κι από την Υπουργό Πολιτισμού Λία Μενδώνη κατέφτασαν στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, όπου ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης αρχαιολόγο Χρύσα Καραδήμα και άκουσαν την ομιλία της αντιπρυτάνεως Δ.Π.Θ. και καθηγήτριας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Ζωής Γαβριηλίδου με θέμα «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού».

«Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα στο θέατρο», είπε η κα Καραδήμα, με την κα Γαβριηλίδου να προτείνει: «θέλουμε να μετασχηματιστεί το θέατρο σε βιωμένο χώρο».

«Τελειώνω τη θητεία μου συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός σπουδαίου μνημείου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης είναι προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», δήλωσε η Υπουργός.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο για τον «Κύκλο Προσωπικοτήτων» που στηρίζουν την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μαρωνείας. Οι πρώτες υπογραφές τοποθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού.

Η Χρύσα Καραδήμα ξεναγεί τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη:

Οι πρώτες υπογραφές για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου δια χειρός Προκόπη Παυλόπουλου και Λίνας Μενδώνη

Τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Δημότη Μαρωνείας – Σαπών

Στη συνέχεια ο ΠτΔ μετέβη στο δημοτικό κατάστημα Μαρώνειας και συγκεκριμένα στο κεντρικό αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμου Δημότη Μαρωνείας – Σαπών.

Προηγήθηκε προσφώνηση από τον δήμαρχο κο Χαριτόπουλο, που υπογράμμισε ότι «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας είναι μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας», ενώ σε ένα άλλο σχόλιό του πρόσθεσε: «ο Χρυσός της Θράκης είναι οι άνθρωποί της». Χαρακτήρισε τον ΠτΔ «ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη του τόπου», με τον δήμαρχο μάλιστα να δακρύζει. Η απόφαση ανακήρυξης του ΠτΔ αναγνώστηκε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κυριακή Τσολάκη, ενώ ακολούθησε αντιφώνησε του Προέδρου της Δημοκρατίας και τραγούδια από την χορωδία. Κατά τη διάρκεια της τελετής δεν έλειψε και η απρόοπτη λιποθυμία νεαρής κοπέλας (διαβάστε εδώ)

Σύντομα μετά την τελετή, ο ΠτΔ εγκαινίασε το γραφείο τοπικού αστυνόμου Μαρώνειας (θυμηθείτε εδώ την σχετική είδηση)

Ξενάγηση στο Αρχοντικό Ταβανιώτη

Μετά την τελετή, ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδεία επισήμων, μετέβη στο Αρχοντικό Ταβανιώτη, όπου είχε την ευχαρίστηση να θαυμάσει την «πλούσια» έκθεση αρχαιοτήτων που φιλοξενείται εντός, αλλά και να δει τον ιστορικό οικισμό της Μαρώνειας.

Η επίσκεψη του ΠτΔ ολοκληρώνεται αυτή την ώρα με γεύμα που παρατίθεται προς τιμή του στην ταβέρνα «Στράτος» από τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο. Η αναχώρησή του από τη Μαρώνεια προς το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης έχει προγραμματιστεί για τις 15:00.

από ΧΡΟΝΟΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.