Η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ήταν αντιπαράθεση… «νηπιαγωγείου» στην κόντρα του Φαναρίου με τη Μόσχα. Ο «πόλεμος» τώρα έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο μετά το εκκλησιαστικό «μπάσιμο» των Ρώσων στις ΗΠΑ. Αντιπαράθεση με εκκλησιαστικές και φυσικά πολιτικές προεκτάσεις.

Ο Μόσχας Κύριλλος, σε ευθεία γραμμή με το Κρεμλίνο, λένε στο Φανάρι, προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα και στο κανονικό έδαφος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γι’ αυτό και η δήθεν «θύελλα αντιδράσεων» με την απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να τοποθετήσει τον αρχιμανδρίτη Αλεξάντερ Μπέλια στη θέση του επίτροπου του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου.

Θυμίζω πως η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προήγαγε τον Αλεξάντερ Μπέλια στη θέση του Επισκόπου Νικοπόλεως. Λίγες ημέρες μετά την προαγωγή του, οι υπόλοιποι ηγέτες της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Αμερικής έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Η επιστολή, όμως, δεν υπογράφεται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR) στην οποία υπαγόταν μέχρι πρόσφατα ο κ. Μπέλια.

Ο λόγος είναι ότι η ROCOR αποχώρησε από την Συνέλευση, καθώς ταυτίστηκε πλήρως με το Πατριαρχείο της Μόσχας τόσο στο θέμα της ουκρανικής εκκλησίας όσο και με τη ρωσική εισβολή που ακολούθησε εναντίον της χώρας.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υποστηρίζει ότι είχε κινήσει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα όλες τις διαδικασίες, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, ώστε ο Αλεξάντερ Μπέλια να ενταχθεί στους κόλπους της.

Είχε ενημερώσει την Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Αμερικής για την προαγωγή του. Ωστόσο, μετά την αποδέσμευση του Αλεξάντερ Μπέλια από την ROCOR με επίσημο «χαρτί ελευθερίας από τον επίσκοπο της Ρωσικής Εκκλησίας», η εν λόγω εκκλησία αποφάσισε σε συνεργασία με το Πατριαρχείο της Μόσχας να προχωρήσει στην καθαίρεση του.

Πρώτα τον είχαν αποδεσμεύσει εκκλησιαστικά και μετά, όταν μεταγράφηκε εκκλησιαστικά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής… θυμήθηκαν να τον καθαιρέσουν.

Για τους λάτρεις των ημερομηνιών θυμίζω πως τον Οκτώβριο του 2019 ο Μπέλια μεταγράφηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Φεβρουάριο του 2020, η ρωσική εκκλησία προχώρησε στην καθαίρεση του αρχιμανδρίτη.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού
Η αντιπαράθεση είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί. Γι αυτό και οι Ρώσοι, με όλες τις κοινότητες που επηρεάζουν, προσπαθούν να «ανοίξουν θέματα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε τη ρελάνς με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Σε επίδειξη ισχύος και ενότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάλεσε τους δύο προκατόχους του Δημήτριο και Σπυρίδωνα να συνεορτάσουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πράξη υψηλού συμβολισμού και τεράστιας σημασίας γιατί σηματοδοτεί την ενότητα και την πορεία στο μέλλον και την επούλωση των πληγών στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αλλά και πρόληψης για πιθανά εμπόδια που ίσως «προκύψουν».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε και τον «νούμερο δύο» Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ για να δείξει πως το Φανάρι και σε αυτόν τον αγώνα είναι δίπλα στον Ελπιδοφόρο προσωπικά και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Για να μην δοθεί η εντύπωση πως είναι ευάλωτοι μπροστά σε εχθρικές ενέργειες και σε εκκλησιαστικές αναταράξεις που προκαλούνται για λόγους καθαρά πολιτικούς και γεωστρατηγικούς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.