Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πιστός και ευσεβής λαός μας προσήλθε στους Ναούς της ακριτικής μας επαρχίας, αψηφώντας τις διαδόσεις περί κορονοϊού, για να συμμετάσχει στην κοινή ανάμνηση της τελικής και αμετάκλητης αναστήλωσης των ιερών εικόνων από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπο του νεαρού Αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ´, στις 11 Μαρτίου του 843, γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως ο «Θρίαμβος της Ορθοδοξίας».

Στην επίκαιρη Εγκύκλιό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός γράφει, μεταξύ άλλων: «…Η Ορθοδοξία που σήμερα προβάλλεται και εορτάζουμε, είναι η δόξα του Τριαδικού Θεού μέσα στο χώρο και στο χρόνο, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας. Είναι το μόνο δόγμα, η αληθινή πίστη στο Σωτήρα και Θεάνθρωπο Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Είναι το ατόφιο και αυθεντικό δείγμα της αληθινής σχέσης του πιστού με τον Κύριο και της πραγματικής, αιώνιας και ατελείωτης ζωής που προέρχεται μέσα από τη σχέση αυτή. Η διαφύλαξη του Ορθοδόξου φρονήματος και η μετάδοσή του τόσο στους διπλανούς μας καθώς και στις επόμενες γενιές είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούμε να ζήσουμε και να κληροδοτήσουμε. Είναι η ανεξίτηλη σφραγίδα που θα αφήσουμε μετά το πέρασμα μας από την παρούσα σύντομη ζωή. Η Ορθοδοξία ήταν, είναι και θα είναι η ελπίδα, η παρηγοριά και η απαντοχή του κόσμου».

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, στην οποία όλα μαρτυρούν το πέρασμα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων από την πόλη, στον Καθεδρικό Ναό της οποίας ιερούργησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, κατά τον οποίο ομίλησε ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Αρχιμ. Γρηγόριος Νανακούδης, με θέμα «Η αρετή της υπομονής» με πρότυπο τον άγιο Νεκτάριο, την μυρίπνοο δεξιά του οποίου υπεδείχθη αυτές τις ημέρες η Ορεστιάδα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.