Ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη του Πειραιά η έλευση γνησίου αντιγράφου της εφέστιας Ιεράς Εικόνας της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου «Παναγία η Βηματάρισσα» στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιά, τήν Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

Την Ιερά Εικόνα θα υποδεχθεί ο κλήρος και ο λαός της πόλης του Πειραιά προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου Πειραιά.

Την Ιερά Εικόνα θα κομίσει στις 5.00 μ.μ. ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας όπου θα ψαλεί δοξολογία και Ιερά Παράκληση.

Στις 8.00 το βράδυ θα ξεκινήσει Ιερά αγρυπνία. Της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Η ιερά εικόνα θα ενθρονιστεί και θα παραμένει στο διηνεκές στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας ως ευλογία και προσφορά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου προς την πόλη του Πειραιά.

Η Παναγία Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα, βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος, στο Καθολικό της Μονής Βατοπαιδίου και σχετίζεται με την εξής παράδοση.

Τον 10ο αιώνα, κατά τη διάρκεια επιδρομής των Αράβων στη μονή, ο ιεροδιάκονος Σάββας, βηματάρης τότε, πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο πηγάδι του ιερού βήματος, την εικόνα και το σταυρό του Μ. Κωνσταντίνου, τοποθετώντας μπροστά τους και μία αναμμένη λαμπάδα. Οι Άραβες λεηλάτησαν τη μονή, και ο ιεροδιάκονος Σάββας μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Κρήτη, απ’ όπου ελευθερώθηκε μετά από εβδομήντα χρόνια και επέστρεψε στη μονή. Οι νέοι μοναχοί, που δεν γνώριζαν τίποτε για τα κρυμμένα κειμήλια, άνοιξαν, με υπόδειξη του, το πηγάδι και βρήκαν την εικόνα και το σταυρό όρθια πάνω στο νερό και τη λαμπάδα ακόμη αναμμένη.

Η εικόνα αυτή λέγεται και «Κτητόρισσα», γιατί η ανεύρεση της έγινε την εποχή των τριών κτητόρων της μονής, Αθανασίου, Νικολάου και Αντωνίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.