Τα ιερά λείψανα των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλάβων, υποδέχθηκε η Σόφια, σήμερα 23 Μαΐου. Τα ιερά λείψανα κόμισε, για εθνικό προσκύνημα από 23 έως 25 Μαΐου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, με την άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Κοινότητος του Άθωνα, καθώς και με την ευλογία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου και της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Ας δοξάσουμε τους αγίους αδελφούς της Θεσσαλονίκης, γιατί ο λαός μας ήταν στο σκοτάδι, και εκείνοι αναπτέρωσαν τη χώρα μας και φώτισαν τον λαό μας με θείες γραφές! Χάρη σε αυτούς, η Βουλγαρία είναι και θα είναι χώρα του πνεύματος, γιατί από την αρχή των Σλάβων αδελφών, μέσω των μαθητών τους και μέχρι σήμερα, το έργο τους συνεχίζεται από πολύτιμους ανθρώπους που με χαρά, διατηρούν το φως της παιδείας και του πολιτισμού”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος υπογράμμισε ότι για εμάς, αυτή είναι μια μέρα φωτεινής και αγνής χαράς. Ημέρα ευχαριστίας στους αγίους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο και σε όλους τους μαθητές και οπαδούς τους από το μακρινό μας παρελθόν έως σήμερα.

Ημέρα ευγνωμοσύνης για το κατόρθωμά τους στη φώτιση της βουλγαρικής χριστιανικής οικογένειας, για το θεόφιλο και πατριωτικό έργο τους, που δεν σταμάτησε στιγμή στις πιο δύσκολες μέρες και χρόνια της πολυτάραχης ιστορίας μας”.

Τα αμετάκλητα στοιχεία της βουλγαρικής ταυτότητας
“Η γραφή και η λογοτεχνία μας αποτελούν καθοριστικό, αμετάκλητο στοιχείο της χριστιανικής και εθνικής μας ταυτότητας. Είναι από τα θεμέλια της αυτοσυνείδησής μας και μια σίγουρη εγγύηση της ύπαρξής μας ανά τους αιώνες.

Την εορτή αυτή η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ολόκληρη η κοινωνία μας αποτίουν φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους για να συνεχίσουν το έργο των Αγίων Αποστόλων που έθεσαν τα θεμέλια στην ορθόδοξη πίστη και πολιτισμό μας”, τόνισε ο Μακαριώτατος, και συμπλήρωσε:

“Σήμερα απευθυνόμαστε με πατρική αγάπη στους ανθρώπους του πνεύματος: επιστήμονες και ερευνητές, καλλιτέχνες σε διάφορους τομείς του βουλγαρικού πολιτισμού και τέχνης, ποιητές και συγγραφείς, βιβλιοθηκονόμους και κοινοτικά κέντρα και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό στους δασκάλους μας – σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Χαιρετίζουμε θερμά όλους τους μαθητές και φοιτητές, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις σπουδές”, .

“Τηρήστε όσα μας κληροδότησαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας”
“Τηρήστε όσα μας κληροδότησαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας, και να θυμάστε πάντα ότι ανάμεσα σε όλα όσα συνέβαλαν στη διατήρηση και την επιβίωσή μας ως έθνος, χώρα και Εκκλησία, είναι η γραφή, η πίστη μας και ο πολιτισμός μας.

Εμπνευστείτε από το έργο των Βούλγαρων και Σλάβων πρωτοπαιδαγωγών, μιμηθείτε με ζήλο το παράδειγμα αφοσίωσης που έχουν αφήσει, συνεχίστε να χτίζετε στα στέρεά θεμέλια που έθεσαν για να επιβιώσουμε ως έθνος.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός να ευλογεί το λαός μας, και να υπάρχουν πάντα άξιοι συνεχιστές του πνεύματος και του έργου των αγίων Αδελφών, για να διατηρηθούμε και να ευημερούμε, για να επιβιώσει η Βουλγαρία!”, επεσήμανε.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του για την υποδοχή των λειψάνων: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευγνώμονες στον Θεό αυτήν την ημέρα που στη Σόφια καλωσορίζουμε για πρώτη φορά την υποδοχή μέρους των ιερών λειψάνων των Σλάβων και Βούλγαρων παιδαγωγών Κυρίλλου και Μεθοδίου από το Όρος Εσφιγμένου.

Οι ψυχές και οι καρδιές μας είναι γεμάτες με απερίγραπτο ενθουσιασμό! Επισκεπτόμενοι τα λείψανα των αγίων αδελφών, νιώσαμε το έλεος και τη Χάρη του Θεού, διότι οι άγιοι αδελφοί με την ειλικρινή τους πίστη στον Θεό κήρυξαν και μετέφρασαν τα λειτουργικά κείμενα στα βουλγαρικά”.

Τι θα εξυψώσει την κοινωνία μας
“Σήμερα, όπως και στην εποχή των αγίων αδελφών, ο μόνος σωστός δρόμος που θα εξυψώσει την κοινωνία μας είναι η μεταστροφή στην πίστη του Χριστού.

Η πίστη και η γραφή που μας έδωσαν οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν πάντα, και παραμένουν για πάντα, η κύρια εγγύηση της εθνικής μας ύπαρξης και ανεξαρτησίας. Η ημέρα της μνήμης τους ορίζεται επάξια ως αργία στη δημόσια εκπαίδευση. Γιατί όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι χωρίς το αλφάβητο του Αγίου Κυρίλλου δεν θα είχαμε ούτε γραπτή γλώσσα, ούτε σχολείο, ούτε και εθνικότητα”, υπογράμμισε.

Ο Μακαριώτατος στο τέλος της ομιλίας του, είπε: “Ας δοξάσουμε τους αγίους αδελφούς της Θεσσαλονίκης, γιατί ο λαός μας ήταν στο σκοτάδι, και εκείνοι αναπτέρωσαν τη χώρα μας και φώτισαν τον λαό μας με θείες γραφές! Χάρη σε αυτούς, η Βουλγαρία είναι και θα είναι χώρα του πνεύματος, γιατί από την αρχή των Σλάβων αδελφών, μέσω των μαθητών τους και μέχρι σήμερα, το έργο τους συνεχίζεται από πολύτιμους ανθρώπους που με χαρά, διατηρούν το φως της παιδείας και του πολιτισμού”.

Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!

Καλές και ευλογημένες διακοπές!

† ΝΕΟΦΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.