Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε σε σχολική εφημερίδα για την Αγία Σοφία, τον κορωνοϊό, το περιβάλλον κ. ά. Του π. Ηλία Μάκου. Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εκπληκτική και άριστα επιμελημένη μαθητική εφημερίδα «Εκτός Ύλης» του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Περάματος Πειραιά, όπου οι μαθητές/τριες καταθέτουν τον ζωντανό παλμό τους.
Και το έντυπό τους ξεχωρίζει και για το ποιοτικό περιεχόμενό του και για την υψηλή αισθητική του.
Μίλησε στα παιδιά με αγάπη και άνεση και απλότητα για διάφορα θέματα, όπως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την πανδημία του κορωνοϊού, το περιβάλλον, τις διαδικτυακές φιλίες κ. ά.
Τους άνοιξε ταπεινά την καρδιά του και τους εμπιστεύτηκε τις σκέψεις του ο Παναγιώτατος, που με πνεύμα ομολογίας δίνει τον δικό του αγώνα και αφήνει τα δικά του ίχνη για την οικουμενική Ορθοδοξία.
Και μετέφερε σε όλους μας χρήσιμα διδάγματα, που αποτελούν αφετηρία για να αλλάξουμε νοοτροπία.
Ένας αληθινός ποιμένας, που υπηρετεί με όλη τη δύναμη της ψυχής του την Εκκλησία του Χριστού και πονά και αγωνιά για την «εν τω κόσμω» πορεία της.
Μια φωτεινή φυσιογνωμία του σύγχρονου Χριστιανισμού, μία ολοκληρωμένη και άρτια ηθική και πνευματική προσωπικότητα, που φεγγοβολεί την πορεία της Εκκλησίας.
Στην εποχή της πολυδιάστατης κρίσης, που ζούμε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αίσθημα ευθύνης, με δύναμη πίστης και αλτρουισμό, με την ιερότητα του πανανθρώπινου έργου του, αγωνίζεται για την επιστροφή του κόσμου στην Αλήθεια.
Και σταλάζει βάλσαμο στις ατέρμονες εσωτερικές αναζητήσεις των ανθρώπων.
Δεν είναι κολακευτικές αναφορές αυτά, αλλά διαπιστωτικές καταγραφές.
Σε ό,τι ρωτήθηκε έδωσε ευθείες και ειλικρινείς απαντήσεις, στηριζόμενος σε βιωματικά και εμπειρικά ερεθίσματα.
Για την Αγιά Σοφιά
Απάντησε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χωρίς μισόλογα, αλλά καθαρά και σταράτα.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί, αλλά και η παρόμοια απόφαση για τη Μονή της Χώρας, μας προκάλεσε πολύ πόνο και λύπη. Η Αγία Σοφία, έδρα των προκατόχων μου για περίπου 900 χρόνια, ήταν και παραμένει ένας κορυφαίος ιερός τόπος, που απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής των Χριστιανών Ορθοδόξων, και όχι μόνον, αλλά αποτελεί και το πλέον αντιπροσωπευτικό θρησκευτικό οικοδόμημα μίας ολόκληρης εποχής, ενός μοναδικού υπερχιλιόχρονου πολιτισμού,
του βυζαντινού».
Για τον Κορονοϊό
Τοποθετήθηκε και για την πανδημία του κορωνοϊόυ όσον αφορά τη θέση και στάση της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι:
«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειπώθηκαν ιδιαιτέρα προσβλητικοί λόγοι σε βάρος της Εκκλησίας και των Μυστηρίων της, ενώ, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και θρησκευτικοί λειτουργοί και απλοί πιστοί, αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού, που απαξίωσαν ή και δαιμονοποίησαν τις προσπάθειες των επιστημόνων, υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Όλα αυτά μαρτυρούν έπαρση και έλλειψη γνώσης του ενός χώρου για τον άλλο, και δυστυχώς την απουσία ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της θρησκείας και της επιστήμης».
Για τον Διαδίκτυο και την Τεχνολογία
Έκανε λόγο και για διαδικτυακές «φιλίες» ή «γνωριμίες» στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι:
«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική φιλία. Γιατί φιλία σημαίνει να μοιράζεσαι έμπρακτα με έναν άλλο άνθρωπο χαρές και λύπες, να βρίσκεσαι σε κοινωνία μαζί του.
Η πραγματική φιλία δοκιμάζεται στον χρόνο και στις διάφορες καταστάσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι.
Φιλίες με ένα κλίκ δεν γίνονται. Και αν γίνονται, δεν κρατούν, είναι εφήμερες. Αυτές οι σύγχρονες διαδικτυακές φιλίες κάποιες φορές, όπως όλοι γνωρίζουμε, κρύβουν πολλούς κινδύνους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από μία φωτογραφία και ένα όνομα στο διαδίκτυο».
Και πρόσθεσε:
«Η τεχνολογία και τα επιτεύγματά της είναι στη διάθεσή μας για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και όχι να γίνουμε δούλοι τους, χωρίς κρίση και προσωπικότητα, και τέλος να εξαρτώμεθα από αυτά χάνοντας την ελευθερία μας. Καμία τεχνολογική πρόοδος, κανένα smartphone ή gadget δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, την πρόσωπο προς πρόσωπο επικοινωνία.
Αυτή, η πραγματική επικοινωνία, είναι ο πυρήνας της ζωής της Εκκλησίας μας, η οποία άλλωστε σημαίνει κοινωνία προσώπων που από κοινού αντιμετωπίζουνόλα όσα φέρνει η ζωή, και τις χαρές και τις λύπες. Μαζί, με πίστη στον Θεό και με αγάπη και σεβασμό προς τον πλησίον, μπορούμε να ξεπερνάμε και τις μεγαλύτερες δυσκολίες, τα πιο σύνθετα προβλήματα».
Για το περιβάλλον
Επεσήμανε την αναγκαιότητα να προστατευτεί το περιβάλλον:
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, εάν θέλουμε να υπάρχουν πραγματικές ελπίδες για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, απαιτείται ριζική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Όπως έχω πει και άλλη φορά, απαιτούνται θυσίες για χάρη των άλλων και της γης, θυσίες που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα όλους μας. Καλούμαστε να διακρίνουμε μεταξύ του τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε ή – το πιο σημαντικό – τι πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ο κόσμος.
Σε εσάς τους νέους σας παραδίδουμε έναν κόσμο με πολλά προβλήματα. Η γενιά μας δεν διαχειρίστηκε πάντοτε το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους με τον απαιτούμενο σεβασμό. Στην πραγματικότητα αυτόν τον πλανήτη τον δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές. Το Πατριαρχείο μας και η ταπεινότητά μου, ως Πατριάρχης και πνευματικός πατέρας, κυρίως όμως ως συνάνθρωπος, προσπαθήσαμε να αφυπνίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο για να αλλάξουμε όλοι στάση».
Αφού εξιστόρησε σύντομα την πορεία του στην Εκκλησία, προέτρεψε τους νέους:
«Μη φοβάστε, μη φοβηθείτε ποτέ στη ζωή σας, όσες δυσκολίες και αν εμφανιστούν. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Προβλήματα και δοκιμασίες πάντοτε υπήρξαν.
Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη. Όσα ζούμε είναι αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων. Δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν.
Στηριχθείτε στον Θεό και μην ξεχνάτε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Να τον κάνουμε καλύτερο, πιο δίκαιο και τη ζωή μας πιο όμορφη.
Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και να αγωνιστούμε για την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των λαών.
Να έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, να σέβεστε τον κάθε συνάνθρωπό σας και την προσωπικότητα και ταυτότητά του, την ετερότητα, να αποκτήσετε εφόδια και μόρφωση, να είστε αποφασιστικοί, να έχετε υπομονή και πάντοτε να είστε αλληλέγγυοι μεταξύ σας.
Να μην ξεχνάτε ότι η αλληλεγγύη, το να είναι ο ένας κοντά στον άλλον, πραγματικός «πλησίον» του, όπως λέγει το Ευαγγέλιο, είναι το αντίδοτο σε κάθε προσωπική και κοινωνική κρίση. Να θυμάστε πάντα ότι στα μάτια του Θεού όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα».
(Σύμφωνα με σημείωση της σχολικής εφημερίδας τις ερωτήσεις της συνέντευξης επιμελήθηκε η συντακτική ομάδα και ειδικότερα η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Σταυρούλα Νταουτά. Η συνέντευξη δόθηκε αρχές Φεβρουαρίου 2021 και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου της εφημερίδας).