Εκδήλωση Μνήμης παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο θέατρο Βουκ στο Βελιγράδι με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το πογκρόμ των ναζιστικών στρατευμάτων εναντίον των κατοίκων της περιοχής της Νοτίου Μπάτσκας με επίκεντρο τις πόλεις Νόβι Σαντ και Σάικασκα.

Ήταν Ιανουάριος του 1942, όταν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα, εκτελέστηκαν βάναυσα. Στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας ενώ στον χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στα θλιβερά εκείνα γεγονότα.

Μετά την καλλιτεχνική εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Νόβι Σάντ την εκδήλωση έκλεισε ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι: “Αυτή η θυσία είναι ίση με κάθε άλλη θυσία του λαού μας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πριν και μετά από αυτόν σε όλα τα μέρη που αναφέραμε και ακούσαμε. Η ανάμνηση των θυμάτων ή, όπως λένε, η κουλτούρα της μνήμης των αθώων θυμάτων του λαού μας, μας κάνει να παραμένουμε βαθιά ριζωμένοι στην ταυτότητά μας. Αυτή η ρίζα μπορεί να αναπτύξει ένα συμπαγές δέντρο και να καρποφορήσει στην εποχή μας”.

“Ο σερβικός λαός δεν ασχολείται τόσο με την κατανόηση, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται λογική όταν πρόκειται για τέτοια πράγματα. Δεν ασχολείται με την ανάλυση και την ερμηνεία των λόγων του Χριστού, τα φοβερά λόγια του Χριστού: Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει, και όποιος χάσει τη ζωή του για μένα και το Ευαγγέλιο θα τη σώσει. Ο σερβικός λαός βιώνει το Ευαγγέλιο και κάθε αναφορά στα βασικά ιστορικά γεγονότα καθώς και η δράση ατόμων σε αυτά, αυτό μαρτυρεί”, σημείωσε σε άλλο σημείο.

Καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέφερε ότι “σε αυτή τη γεμάτη σοβαρούς πειρασμούς εποχή, έχουμε πολύτιμους φίλους και βοηθούς στο ουγγρικό κράτος και την κρατική του ηγεσία. Και το αντίστροφο, έχουν και αυτοί ειλικρινείς φίλους και συνεργάτες εδώ” και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Μπάτσκας για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.