Η επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία (αποκαλούμενη ως Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριαρχείου Μόσχας) δημοσίευσε μια είδηση με τον τίτλο «Αναγνωρίζουμε μόνο μια κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία – την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Ονούφριο». Ως τίτλος χρησιμοποιήθηκαν τα λόγια από τον χαιρετιστήριο λόγο του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου προς τους μετέχοντες της σημερινής διάσκεψης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας που διεξήχθη στη Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο.

Μέσα σε λίγα λεπτά η συγκεκριμένη δημοσίευση αναπαρήχθη μαζικά από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Ρωσική Εκκλησία και στηρίζουν την ιδέα του λεγόμενου «ρωσικού κόσμου». Αυτοί επιχείρησαν να περάσουν την άποψη ότι δήθεν η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριαρχείου Μόσχας» στηρίζεται και αναγνωρίζεται ως αυτόνομη ή και αυτοκέφαλη από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ωστόσο, μία πολύ σημαντική «λεπτομέρεια» από την χαιρετιστήρια ομιλία του Σέρβου Πατριάρχη για κάποιο λόγο «διέφυγε της προσοχής» των επικοινωνιολόγων και των μιντιακών υποστηρικτών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Αυτή τη «λεπτομέρεια» πρόσεξε ο θεολόγος Ολεξάντρ Εφρέμενκο και τη δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι προπαγανδιστές της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας έκοψαν επίτηδες τμήμα της δήλωσης του Σέρβου Πατριάρχη στα δημοσιεύματα που έκαναν. Η φράση του Πατριάρχη Πορφύριου ολοκληρώνεται ως εξής: “… το αρχαιότερο τμήμα του μεγάλου Πατριαρχείου Μόσχας, οι απαρχές του οποίου βρίσκονται στα αγιασμένα νερά της κολυμβήθρας της βάπτισης του Κιέβου”. Αυτά τα λόγια, που αποτελούν συνέχεια της δήλωσης πάνω στην οποία οι προπαγανδιστές στήριξαν τα δημοσιευματα τους, ακούγεται καθαρά στην βιντεο-μετάδοση της διάσκεψης. Και αυτά τα λόγια σημαίνουν ότι η Σέρβικη Εκκλησία αν και διάκειται θετικά απέναντι στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία ωστόσο την αναγνωρίζει μόνο ως τμήμα του Πατριαρχείου Μόσχας και όχι ως ανεξάρτητη Εκκλησία, όπως και οι άλλες Τοπικές Εκκλησίες» γράφει ο Εφρέμενκο στο δημοσίευμά του στο Facebook.

«Γιατί λοιπόν οι ιεράρχες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας εξακολουθούν να θίγονται όταν τους αποκαλούν τμήμα της Ρωσικής Εκκλησίας και εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι σε νόμους που προβλέπουν την αναφορά αυτής της σχέσης στην ονομασία τους;» αναρωτιέται ο θεολόγος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.