«Τα νέα για τον θάνατο του Επισκόπου Αθανασίου από το Πατριαρχείο Σερβίας έφεραν θλίψη στις καρδιές όλων μας όσων τον γνώριζαν. Ένας άξιος μαθητής του Ιουστίνου Πόποβιτς, ο Επίσκοπος Αθανάσιος σπούδασε στη Σερβία, την Ελλάδα και στη Δύση και άφησε πίσω του έργα μεγάλης αξίας για την Ορθόδοξη θεολογία.

Έγραψε πολλά βιβλία και μελέτες σε νεοελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά, βουλγαρικά, γερμανικά, ιταλικά κ.λπ. όμως πέρα από το έργο του που είναι σημαντικό για τη Σερβική Εκκλησία είναι για όλη την Ορθόδοξη θεολογία.

Στο έργο του βλέπουμε ένα ευρύ άνοιγμα σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, έχοντας μια εντυπωσιακά απέραντη γνώση των γραφών και των θέσεων που κατέχουν οι Άγιοι Πατέρες, οι συγγραφείς της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους και σύγχρονους φιλόσοφους, καθώς και από Ορθόδοξους και ετεροδόξους θεολόγους.

Έγραψε θεολογικά-φιλοσοφικά έργα που στηρίζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, απαντώντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Ο μακαριστός Αθανάσιος δημοσίευσε ενενήντα τρία βιβλία και πάνω από πεντακόσιες μελέτες και άρθρα , μεταφρασμένα έργα από αρχαία ελληνικά, νεοελληνικά, σλαβικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες στη θεολογία, την ανθρωπολογία, την ιστορία της εκκλησίας κ.λπ.

Ως ένδειξη εκτίμησης για το θεολογικό και φιλοσοφικό του έργο, έγινε δεκτός στην Ένωση Σερβικών Συγγραφέων και αναφέρεται στις σερβικές, ελληνικές και ρωσικές εγκυκλοπαίδειες.

Επίσης, ο μακαριστός ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Αγιότητά του έχει δείξει μόνιμα τόσο σταθερότητα στην Ορθόδοξη πίστη όσο και γονική αγάπη και σοφία ως δάσκαλος, κληρικός και ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε αυτές τις στιγμές θλίψης που περνούν η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ολόκληρη η Ορθοδοξία, προσευχόμαστε στον Ιησού Χριστό, τον Αρχιερέα της καλοσύνης του μέλλοντος ( Εβραίους 9:11 ), να τοποθετήσει την ψυχή του Επισκόπου Αθανασίου με τους αγίους , όπου δεν υπάρχει πόνος, ούτε θλίψη, κανένας στεναγμός, αλλά αιώνια ζωή.

Αιώνια μνήμη του, από γενιά σε γενιά!

† Ο Δανιήλ
Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.