Δεξίωση με αφορμή την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2019 στο Μεγάλο Αρχοντικό του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα. Συμμετείχαν θρησκευτικοί παράγοντες, αρχηγοί των ξένων διπλωματικών αποστολών, Ρώσοι και ξένοι διπλωμάτες. Επίσης παρέστη και ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος, τον οποίο υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σ. Λαβρόφ. Από τη Ρωσική Εκκλησία ακόμη συμμετείχαν: ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Ίστρας Αρσένιος, ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας Σέργιος, ο Επίσκοπος Κλιν Στέφανος, ο Επίσκοπος Βοσκρεσένσκ Διονύσιος, ο Επίσκοπος Ζελενογκράντ Σάββας κα. Στην επίσημη δεξίωση παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τον Πατριαρχικό Θρόνο Μόσχας: ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Ντισπυράκης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Επίσκοπος Μοράβιτς Αντώνιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος Δημητρόφ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σεμιατόφσκι (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας), ο Πρωθιερέας Δανιήλ Αντρεγιούκ (Ορθόδοξος Εκκλησία στην Αμερική) καθώς και ο κληρικός του Πατριαρχείου Γεωργίας Πρωθιερέας Καχαμπέρ Γκογκοτισβίλι.
Προσφωνώντας τους παρισταμένους στην ετήσια πασχαλινή συνάντηση ο κ. Σ. ΛΑβρόφ σημείωσε ειδικότερα: «Η κυρίως χριστιανική εορτή της Λαμπροφόρου του Χριστού Αναστάσεως συμβολίζει πίστη στην επικράτηση του καλού και του ελέους, πληρώντας τις ψυχές μας χαρά και υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα της αλληλοβοήθειας, αγάπης προς τον πλησίον, την ανάγκη δικαιοσύνης και ταυτόχρονα αντιμετωπίσεως του κακού σε όλες τις εκδηλώσεις του».

Ομιλώντας στους παρισταμένους ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Από καρδιάς Σᾶς συγχαίρω διά την Λαμπροφόρο του Χριστού Ανάσταση και απευθύνω τον χαιρετισμό της πασχαλινής χαράς: Χριστός Ανέστη!..

Κατ΄αυτές τις εόρτιες και φωτεινές ημέρες το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού μᾶς γεμίζει αυθεντική χαρά…Η Εκκλησία, στοιχώντας στο Ευαγγέλιο, καλεί την ανθρωπότητα να εγκαταλείψει κάθε διχόνοια και διαίρεση, να επιδείξει αγάπη και συμπάθεια προς τους ενδεείς και όσους χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας.

Αυτή η έκκληση αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα στις ημέρες μας, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να λησμονούν τις τραγικές επιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Η μνήμη των θηριωδιών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ου αι. επί πολλές δεκαετίες κατεύθυνε τη διεθνή κοινότητα στην οδό αναζητήσεως των τρόπων σταθερής ειρηνικής συνυπάρξεως των χωρών και των λαών.

Μεταπολεμικά, παρ΄όλες τις αντιφάσεις και διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών μπλοκ, η διεθνής διπλωματία κατάφερνε να διατηρήσει ειρήνη από συγκρούσεις και εμπλοκές διεθνούς κλίμακος.

Σήμερα δε, από φαινομενικά υπεύθυνα πρόσωπα, ακούμε ενίοτε κουβέντες, οι οποίες προκαλούν έκπληξη με την επιπολαιότητά τους σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου, ο οποίος θα πρέπει να λύσει τις περίπλοκες αντιθέσεις οδηγώντας σε νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων…

Ανέντιμοι πολιτικοί επιχειρούν να επηρεάσουν και άλλους τομείς του ανθρωπίνου γίγνεσθαι, συμπεριλαμβανομένης και της δράσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Σε σχέση με τα άνω είναι ανάγκη να υπομνήσουμε τη βαριά ζημιά την οποία δέχθηκε η Ορθόδοξη ενότητα εξαιτίας της προκληθείσης έξωθεν εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο κανονικό έδαφος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με σκοπό τη εξαφάνιση της ακεραιότητάς της και τη διάρρηξη των πνευματικών δεσμών μεταξύ των λαών της ιστορικής Ρως.

Τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κίεβο υπό την καθοδήγηση του απελθόντος προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο και των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έγινε απόπειρα της καταναγκαστικής ενοποιήσεως των Ορθοδόξων με σκοπό τη δημιουργία μιας εθνικής εκκλησίας με σαφώς Ρωσοφοβικό πολιτικό προσανατολισμό. Η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση της Ουκρανίας, δηλαδή η αυτοδιοίκητος Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, διά πνευματικούς και κανονικούς λόγους αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το πολιτικό σχέδιο.

Η συγκροτηθείσα άνευ της συμμετοχής αυτής Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ) αποτέλεσε ουσιαστικά προεκλογικό εργαλείο του Ποροσένκο. Όπως γνωρίζουμε απέτυχε ο πρωτεργάτης στις εκλογές. Ουδεμία επιμέρους Εκκλησία ανεγνώρισε ούτε τη νέα «εκκλησία», αλλά ούτε τον «προκαθήμενό» της».

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε σε σοκαριστικές μεθόδους στρατολογήσεως του κλήρου και του ποιμνίου στη νέα οντότητα με χρήση βίας, αθρόες έρευνες κατ’οίκον και στις Εκκλησίες, πλαστές ποινικές υποθέσεις, κλήσεις των κληρικών σε ανακρίσεις, συλλήψεις στα σύνορα της Ουκρανίας, συκοφαντική εκστρατεία στα Ουκρανικά ΜΜΕ, η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των Ιεραρχών και κληρικών σε τρομακτική ιστοσελίδα «Mirotvorets» κλπ. Επιφανείς εκπρόσωποι των αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του απελθόντος προέδρου, προέβησαν σε δηλώσεις, που υποδαύλισαν τα αισθήματα μίσους έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης ο κ. Κύριλλος έκανε μνεία σε δύο νόμους, οι οποίοι ψηφίσθηκαν στην Ουκρανία και εισάγουν διάκριση σε βάρος των Ορθοδόξων χριστιανών της κανονικής Εκκλησίας: ο μεν επιβάλλει την αλλαγή ονομασίας σε Ρωσική (Rossiyskaya, δηλαδή της Ρωσίας) Ορθόδοξη Εκκλησία, ο δέ διευκολύνει την υπαγωγή θρησκευτικής οργανώσεως σε άλλο δόγμα. Και οι δύο νόμοι (και τούτο δεν απέκρυψε ο νομοθέτης) αποβλέπουν στην εξασφάλιση αθρόας προσελεύσεως των Ορθοδόξων ενοριών από την κανονική Εκκλησία στη νεοσύστατη ΟΕΟ.

Πολλαπλά περιστατικά παραβάσεως δικαιωμάτων και ελευθεριών των πιστών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καταγράφηκαν στην Έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή διά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ διά το έτος 2018.
«Την εκστρατεία των καταλήψεων των Ι. Ναών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επιχείρησαν να την καμουφλάρουν ως «εκούσιες μεταβάσεις» σε νέα δόγμα. Αυτές οι καταλήψεις οργανώθηκαν κατ΄εξοχήν από τις αρχές και συνοδεύθηκαν με πλαστογράφηση των ιδρυτικών κειμένων, ξυλοδαρμούς των πιστών και των κληρικών.

Η αστυνομία στήριξε τους καταληψίες κατά τρόπον παθητικό, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ενεπλάκη στους ξυλοδαρμούς των πιστών.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κοινότητες, των οποίων καταλήφθηκαν οι Ναοί, εξακολουθούν να τελούν ακολουθίες σε βοηθητικούς χώρους, κατ’οίκον ή ακόμη στον υπαίθριο χώρο».

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία έδειξαν ότι ο Ουκρανικός λαός δεν επικρίνει την κατάχρηση του θρησκευτικού στοιχείου προς κάλυψη πολιτικών σκοπιμοτήτων.
«Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφεύγει κάθε μορφή πολιτικοποιήσεως: ενώνει εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεών των. Επίσης ελπίζουμε ότι το τεράστιο ειρηνοποιό δυναμικό της, το οποίο υποτιμούσε το τέως καθεστώς, θα είναι περιζήτητο από τις νέες αρχές της Ουκρανίας».

Ακόμη ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με τον Ρώσο Προκαθήμενο, οι θρησκευτικοί ηγέτες καλούνται να συμβάλουν στην ειρήνη και την ομόνοια στην κοινωνία.

«Μαζί με τους Ορθοδόξους αδελφούς μας θα πράξουμε το παν, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ενότητα της Ορθοδοξία με βάση τους διαχρονικούς κανονικούς θεσμούς. Χωρίς να επιδιώκουμε πρωτεία και υπεροχή θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στον αμοιβαία κοινωνία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακόμη και προσκαλώντας τους Προκαθημένους και τους αντιπροσώπους στις επετείους μας, όπως αυτό συνέβη στο τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου του τρ. ε.
Θα διεξάγουμε με συνέπεια το διάλογό μας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, όπως την Αρμενική, την Κοπτική, τη Συριακή Ορθόδοξη, την Αιθιοπική, την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής.

Με κοινές προσπάθειες των ανθρώπων της πίστεως με υποστήριξη της διπλωματίας και των αρχών θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων και να βοηθήσουμε εκείνους, οι οποίοι χρήζουν υποστηρίξεως…
Με κοινές προσπάθειες των μουσουλμάνων και των χριστιανών ελπίζουμε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση των κοινωνικών υποδομών της Συρίας…

Κλείνοντας, θα ήθελα δι΄ άλλη μία φορά να ευχηθώ στους παρόντες στον Οίκο Υποδοχών του ΥΠΕΞ της Ρωσίας χαρά και πνεύμα ειρήνης. Ο Αναστάς Χριστός να μᾶς ενδυναμώνει και να δώσει έμπνευση διά δημιουργικά έργα υπέρ του καλύτερου μέλλοντος των σημερινών και μεταγενέστερων γενιών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.