Σήμερα, μετά από τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Χριστού του Σωτήρος, ο πατριάρχης μόσχας κύριλλος γκουντιάεφ, επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, παρέδωσε την εικόνα της Μητέρας του Θεού στον επικεφαλής της ρωσικής εθνοφρουράς, βλαντιμίρ ζόλοτοφ, ώστε αυτή να εμπνέει τους «νεαρούς στρατιώτες που δίνουν τον όρκο προκειμένου να πάνε στο δρόμο της υπεράσπισης της πατρίδας». Την ώρα που έδινε την εικόνα είπε ότι εξαιτίας της εικόνας αρκετοί ρώσοι στρατιώτες σώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την παραλαβή της εικόνας, ο επικεφαλής της εθνοφρουράς ανοιχτά και επίσημα από τον άμβωνα του ναού, στεκούμενος δίπλα στον Κύριλλο, είπε ότι η ρωσική εθνοφρουρά συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και η δωρισμένη εικόνα θα «προστατέψει τον ρωσικό στρατό και θα επιταχύνει τη νίκη μας». Επιπλέον, ο ρώσος εισβολέας και δολοφόνος ζόλοτοφ παραδέχτηκε ότι «δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, και αυτό συμβαίνει επειδή οι ναζί κρύβονται πίσω από αμάχους, τοποθετούν θέσεις βολής σε νηπιαγωγεία, σχολεία και σπίτια. Αλλά προχωράμε προς τον επιδιωκόμενο στόχο…».

Ξεχωριστά, θα ήθελα να σημειώσω και να τονίσω ότι όλα αυτά ειπώθηκαν και έγιναν σήμερα, την ημέρα που η Λαύρα του Σβιατογόρσκ, που υπάγεται στο πατριαρχείο μόσχας στην Ουκρανία, υπέστη ζημιές από ρωσικές βόμβες! Εκεί κρύβονται και οι ναζί; Όπως σε δεκάδες άλλες εκκλησίες σε όλη την Ουκρανία, που έχουν υποφέρει από ρωσικούς βομβαρδισμούς αυτές τις δύο εβδομάδες! Δεν το γνωρίζει ο γκουντιάγιεφ; Φυσικά, ξέρει για αυτά τα περιστατικά, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να ευλογεί αυτόν τον πόλεμο!

Το γεγονός της δωρεάς αυτής της εικόνας είναι μια σαφής ένδειξη ότι η ρωσική εκκλησία και το κρεμλίνο είναι ένα! Άλλωστε, είναι περίεργη σύμπτωση να δωρίζεις μια εικόνα για στρατιωτικό ναό όταν ο ρωσικός στρατός δέχεται ήττες στην Ουκρανία! Αν και να σας θυμίσω ότι τα θυρανοίξια του ναού έγιναν πριν από έξι μήνες, την παραμονή της επετείου της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Συμπτωση; Δεν νομίζω! Αυτή είναι απλώς μια άλλη προσπάθεια να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία!

Επιπλέον, σχεδόν κάθε μέρα και σχεδόν σε κάθε κήρυγμα ο κύριλλος προσπαθεί να χαρακτηρίσει τον πόλεμο ως «ιερό»! Το σημερινό κήρυγμα δεν αποτελεί εξαίρεση! Η μερίδα του λέοντος αφιερώνεται παραδοσιακά στην Ουκρανία, μέσω της οποίας «ματώνει η καρδιά» του κύριλλου! Ωστόσο, τέτοιοι «πονοι στην καρδιά» δεν οφείλονται στο γεγονός ότι ο πούτιν σκοτώνει αθώους πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, αλλά επειδή δεν θέλουν τον ρωσικό κόσμο στην Ουκρανία!

Στο βίντεο που μεταδόθηκε, μπορείτε να δείτε με τι θυμό μιλάει για τη διακοπή της μνημόνευσης του ονόματός του σε λειτουργίες στην Ουκρανία. Αυτό τον έχει εξοργίσει τόσο πολύ που δεν αναφέρει πλέον ούτε εθιμοτυπικά ότι είναι η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, ότι δηλαδή είναι «αυτόνομη και ανεξάρτητη με δικαιώματα ευρείας αυτονομίας» αλλά λέει πρόκειται για επισκόπους και ιερείς του. Και σε όλους αυτούς που από φόβο σταμάτησαν να τον μνημονεύουν, ετοιμάζεται «μελλοντική τιμωρία»!

Σκεφτείτε μόνο αυτά τα λόγια: «από φόβο, επίσκοποι και ιερείς παύουν να μνημονεύουν τον Κύριλλο»! Όχι γιατί ευλογεί να σκοτώσει (όπως λέει) το ποίμνιό του, αλλά γιατί φοβούνται μην χάσουν ενορίες και επισκοπές! Αυτό είναι μόνο το απόγειο του κυνισμού! Ντροπή σε τέτοιο πατριάρχη!

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα για να εκπλαγείτε! Άλλωστε, όλα όσα έχουν ειπωθεί εκατομμύρια φορές, μεταξύ άλλων και από εμένα. Απλά τώρα όλα είναι δημόσια και ανοιχτά! Κανένας, απολύτως κανένας που ζει στην Ουκρανία, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα παράρτημα του Κρεμλίνου που είναι έτοιμο να εκπληρώσει οποιαδήποτε από τις ιδιοτροπίες του και να δικαιολογήσει οποιοδήποτε έγκλημα της ρωσικής αιματηρής αυτοκρατορίας του κακού!

Του Ολεξάντρ Εφρέμενκο, θεολόγου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.