Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος (Γκουντιάγιεβ) αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση ενοριτών στις εκκλησίες της Μόσχας, η οποία παρατηρήθηκε από την Άνοιξη του περασμένου έτους, όταν ξεκίνησε η πανδημία. «Η μελέτη έδειξε ότι σε σύγκριση με το 2019, ο αριθμός των ενοριτών, που μειώθηκε κατά 32% το 2020, παρέμεινε στο ίδιο χαμηλό επίπεδο το 2021 και τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο» είπε ο Κύριλλος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε σε ορισμένες αιτίες, οι οποίες κατά την άποψή του, έφεραν αυτή την πτώση. Μεταξύ αυτών ανέφερε την αύξηση της θνησιμότητας, την ανησυχία των πιστών για την υγεία τους, την τήρηση των αποστάσεων, τους περιορισμούς για τους ηλικιωμένους λόγω πανδημίας καθώς και την «απώλεια της καλής συνήθειας να πηγαίνουν στη Λειτουργία κάθε Σάββατο και Κυριακή». Σύμφωνα με την άποψη του Ρώσου Πατριάρχη, αυτή η κατάσταση επιβάλλει μεγαλύτερη ποιμαντική ευθύνη ενώπιον εκείνων που προσέρχονται στο ναό.

Βεβαίως, στους λόγους μείωσης της προσέλευσης των πιστών στους ναούς, οι οποίες παρατηρούνται σε όλες τις Εκκλησίες εξαιτίας της πανδημίας, ο Κύριλλος ξέχασε να αναφέρει και τη μεγάλη πτώση αποδοχής της Ρωσικής Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικά μέσα στην ρωσική κοινωνία. Η επίδειξη πλούτου, τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα και η ολοκληρωτική συνένωση με το κράτος σπρώχνουν τους Ρώσους μακριά από την Εκκλησία. Ακόμα και η απόλυτη στήριξη του Πούτιν και της πολιτείας δεν φαίνεται να βοηθούν.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιοποίησε πρόσφατα το επίσημο «Παν-ρωσικό Κέντρο Μελετών της Κοινής Γνώμης» (ВЦИОМ), σύμφωνα με τα οποία ο Κύριλλος δεν είναι ανάμεσα στα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε έντονα εντός και εκτός της Ρωσικής Εκκλησίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.