Την Κυριακή 11-8-2019 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Απειράνθου. Προ της Απολύσεως προέστη του 40ημέρου Μνημοσύνου της αειμνήστου Μαρίας Κατινά.

Εν συνεχεία μετέβη στην περιοχή της Μουτσούνας όπου υποδέχθηκε τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη μετέβη στο νησί και πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του “Σμυριδεργάτη”.

Προ των Αποκαλυπτηρίων ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε Δέηση όπου ανέγνωσε σχετική ευχή τόσο για τους ζώντες σμυριδεργάτες και τις οικογένειές τους όσο και για τους κεκοιμημένους.

Ακολούθως μετέβη στην δημοτική αίθουσα “ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ” όπου συμμετείχε στην τελετή κατά την οποία ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανηγορεύθη επίτιμος Δημότης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στο Φιλότι όπου στον χώρο του μνημείου του χωριού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους υπερ πατρίδος πεσόντες ήρωες Φιλοτίτες στα ιερά πεδία των μαχών, την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φιλοτιτών Νάξου. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους προαναφερθέντες ήρωες. Αφού πραγματοποιήθηκε προκλητήριο νεκρών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιωάννη Μανιό, ο οποίος αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή πραγματοποίσε σύντομη ομιλία. Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης κάθε χρόνο προβάλλονται δύο μορφές ηρώων του χωριού.

Για φέτος προβλήθηκε αυτή του Λοχία (ΠΖ) Μουστάκη Δημητρίου του Ιωάννου ο οποίος έπεσε στις 21-12-1940 στην Κλεισούρα και του Δεκανέα (ΠΖ) Δεμενεόπουλου Στεφάνου του Εμμανουήλ ο οποίος έπεσε στο Μικρασιατικό Μέτωπο τον Αύγουστο του 1922. Για τους δυο αυτούς ήρωες μίλησαν ο κ. Ιωάννης Γλυμακόπουλος Ταξίαρχος ε.α. και ο κ. Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος και πρ. Πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος Φιλοτιτών Νάξου τίμησε τον υπεραιωνόβιο συγχωριανό Νικόλαο Θεωνά του Εμμανουήλ ο οποίος ως Στρατιώτης πολέμησε και προσέφερε πολλά στην πατρίδα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος καθώς και πλήθος κόσμου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.