Η προσοχή του στραμμένη στα βάσανα και στον πόνο των ανθρώπων. Σε εκείνους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, στα θύματα εμπορίας, στους παθούντες, στους άστεγους, στους πεινασμένους.

«Οι άνθρωποί μου είναι φτωχοί και είμαι ένας από αυτούς», έχει πει κατ’ επανάληψη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Εξάλλου, ο ίδιος είναι παιδί οικονομικών μεταναστών της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος επέλεγε πάντα μια απλή ζωή. Η λιτότητα τον ακολουθεί και μετά την εκλογή του ως Ανώτατος Ποντίφικας, καθώς αρνήθηκε να ζήσει στο παλάτι του Βατικανού, τα περίτεχνα άμφια και τον πομπώδες θρόνο του. Ο Πάπας Φραγκίσκος φτάνει σήμερα στην Κύπρο, ενώ αύριο θα τελέσει θεία λειτουργία στο γήπεδο ΓΣΠ.

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι γιος Ιταλών οικονομικών μεταναστών. Ο πατέρας του Μάριο εργάζονταν στους σιδηροδρόμους και η μητέρα του Ρεγκίνα ήταν νοικοκυρά, αφοσιωμένη στην ανατροφή των πέντε παιδιών τους. Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως είναι το κοσμικό του όνομα Πάπα, είναι κάτοχος ανώτερων πτυχίων στη χημεία, τη φιλοσοφία και τη θεολογία. Πριν επιλέξει το δρόμο της ιεροσύνης εργάστηκε σε αρκετές θέσεις, μεταξύ των οποίων ως βοηθός σε χημικό εργαστήριο. Μιλά άπταιστα ισπανικά (μητρική του γλώσσα), λατινικά, ιταλικά και γερμανικά. Σε ηλικία 21 ετών αντιμετώπισε μια περιπέτεια με την υγεία του, καθώς χρειάστηκε να του αφαιρεθεί μέρος από το δεξιό του πνεύμονα λόγω βαριάς πνευμονίας που είχε περάσει στο παρελθόν.

Ένα χρόνο μετά, στις 11 Μαρτίου 1958, μπήκε στο τάγμα «Κοινωνία του Χριστού» και αφού τελείωσε την αρχική του εκπαίδευση, πήρε όρκους φτώχειας, αγνότητας και υπακοής και έγινε Ιησουίτης στις 12 Μαρτίου 1960. Χειροτονήθηκε στο ιερατείο σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1969. Στο μεταξύ, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις ανθρωπιστικές επιστήμες και το 1963 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Κολεγίου San José. Από το 1964 έως το 1965 δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Immaculate Conception College στη Σάντα Φε και το 1966 δίδαξε το ίδιο μάθημα στο Colegio del Salvatore του Μπουένος Άιρες. Λίγο αργότερα, το 1970, σπούδασε και θεολογία και έλαβε πτυχίο από το Κολέγιο San José.

Το 1992 χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος και από το 1998 μέχρι την εκλογή του από το κονκλάβιο ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Το 2001 χρήστηκε καρδινάλιος από τον δεύτερο πνευματικό του πατέρα, Πάπα Ιωάννη – Παύλο. Τον Μάρτιο του 2013 βγήκε λευκός καπνός πάνω από το Βατικανό, όπου εξελέγη Ανώτατος Ποντίφικας και παρουσιάστηκε στο πλήθος των καθολικών πιστών.

Οι ασκητικές επιλογές του Ποντίφικα

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο 266ος που εκλέγεται στη θέση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από την αρχή εντυπωσίασε ο λιτός τρόπος ζωής, ιδίως για το αξίωμα που ανέλαβε. Συγκεκριμένα, αρνήθηκε το δικαίωμά του να μείνει στα παπικά διαμερίσματα στο Παλάτι του Βατικανού. Αντ’ αυτού επέλεξε να μείνει σε δύο δωμάτια στο οικοτροφείο Casa Sancta Marta («Το σπίτι της Αγίας Μάρθας»). Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Πάπας Φραγκίσκος προτιμά τα απλά και διακριτικά άμφια, ενώ έχει αντικαταστήσει τον πομπώδη χρυσό «θρόνο» του προκατόχου του με ένα απλούστερο κάθισμα. Μάλιστα, το βράδυ της ενθρόνισής του που ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο του παρέδωσε το «δαχτυλίδι του ψαρά» -σύμβολο της διακονίας του Αγίου Πέτρου, επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν το εν λόγω δαχτυλίδι να είναι ασημένιο και όχι χρυσό.

Ο Πάπας, επέλεξε το όνομά του προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182-1226), διευκρινίζοντας ότι και ο ίδιος όπως και Άγιος ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ευημερία των φτωχών και καταπονημένων. «Έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής. Άλλαξε την ιστορία», είχε πει ο Πάπας για τον Άγιο Φραγκίσκο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ξεχωρίσει, επίσης, για την αμεσότητα και τη σχέση που διατηρεί με το ποίμνιο του. Διαθέτει, δε, και από τον χρόνο του για να επικοινωνεί με τους πιστούς. Απαντά στα γράμματα που του στέλνουν, ενώ διατηρεί λογαριασμό και στο Twitter με εκατομμύρια followers.

Η μοτοσυκλέτα του Πάπα Φραγκίσκου

Μια μοτοσυκλέτα Harley-Davidson που ανήκε στον Πάπα Φραγκίσκο πουλήθηκε σε δημοπρασία, το Φεβρουάριο του 2014 για φιλανθρωπικούς σκοπούς έναντι €210.000, δέκα φορές επάνω από την εκτιμώμενη αξία της. Μαζί και ένα δερμάτινο τζάκετ έναντι €50.000. Είχε ξεσπάσει πόλεμος προσφορών μεταξύ των επίδοξων αγοραστών. Η μοτοσικλέτα Dyna Super Glide Custom του 2013 φέρει την υπογραφή του Πάπα —το όνομα «Francesco»— στη δεξαμενή καυσίμου και αποτελεί δώρο μιας λέσχης μοτοσικλετιστών Harley τα μέλη της οποία είχαν συναντηθεί με το Πάπα στη διάρκεια ταξιδιού τους στη Ρώμη. Τα έσοδα δόθηκαν στην ανθρωπιστική οργάνωση Caritas με σκοπό την ανακαίνιση κτηρίου που στεγάζει και σιτίζει άστεγους και άπορους.

Φανατικός οπαδός της San Lorenzo

Ο Πάπας αγαπά ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, ενώ είναι φανατικός οπαδός της ομάδας San Lorenzo de Almagro της Αργεντινής. Μάλιστα, είναι κάτοχος κάρτας μέλους. Πάντως, ο ίδιος ο Πάπας είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ότι όταν ήταν μικρός δεν τα κατάφερνε καθόλου καλά με την μπάλα και ότι δεν μπορούσε να την κλωτσήσει.

Ντροπή για τις κακοποιήσεις παιδιών

Τη λύπη και τον αποτροπιασμό του για την αδυναμία της Καθολικής Εκκλησίας να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Γαλλία, είχε εκφράσει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που τάραξαν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας. «Θα ήθελα να εκφράσω στα θύματα τη θλίψη, τη θλίψη μου για το τραύμα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, για την αδυναμία της εκκλησίας, για πάρα πολύ καιρό, να τα θέσω στο επίκεντρο των ανησυχιών της», δήλωσε ο Πάπας μια μέρα μετά την αποκάλυψη ότι ο κλήρος στη Γαλλία κακοποίησε περισσότερα από 200.000 παιδιά για πάνω από 70 χρόνια.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε προχωρήσει στην πλέον σαρωτική αναθεώρηση του εσωτερικού Κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας των τελευταίων 40 χρόνων, αυστηροποιώντας τους κανονισμούς για τους κληρικούς που κακοποιούν ανηλίκους και ευάλωτους ενηλίκους ή που διαπράττουν απάτη. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ιερείς που εμπλέκονται στα εν λόγω εγκλήματα, μπορούν να καθαιρεθούν. Είναι η πρώτη φορά που η εκκλησιαστική νομοθεσία αναγνώρισε επίσημα ως εγκληματική, τη πρακτική που χρησιμοποιούν οι εν λόγω δράστες για να χτίσουν σχέσεις με τα θύματά τους για να τα εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.

Το πρόγραμμά του στην Κύπρο

Σήμερα στις 15:00 είναι προγραμματισμένη η άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, με επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολουθεί στις 16:00 συνάντηση με ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα στον καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία και προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο. Στις 17:15 τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 17:30 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 18:00 συνάντηση με εκπροσώπους Αρχών της Κύπρου, της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα. Στις 20:30 δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αύριο στις 8:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στην Αρχιεπισκοπή. Ακολουθεί στις 9:00 συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Λευκωσίας και προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο. Στις 10:00 θα τελεστεί θεία λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία και ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο (απαραίτητη η διάθεση εισιτηρίων εισόδου από το cypruspapalvisit.info). Στις 16:00 οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία και προσφώνηση από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.