Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη της Σύρου με την άδεια του οικείου Σεβαςμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου, χοροστάτησε ο παρεπιδημών Σεβασμιωτατος Μήτροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Στό σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε : Την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – το Πάσχα του Καλοκαιριού – μας αξιώνει ο Θεός να εορτάσουμε και εφέτος μαζί,με την άδεια του ευγενούς και διακεκριμένου Ποιμενάρχου σας κ. Δωροθέου και την πρόσκληση των αγαπητών εφημερίων του Ναού,του Αρχιμ. Αλεξάνδρου Τςιούχαρη προϊσταμενου και του Πρωτοπρ. Κωνςταντινου Κοντού.

Για την Παναγία έχουν γράψει πολλά εγκώμια οι πατέρες της Εκκλησίας. Και δικαίως. Γιατί αυτή είναι η Πρώτη μετά τον Ενα.

Λέγει λοιπόν ένας πατήρ : Η Παναγία ήταν » τη ψυχή θεόφρων,τη καρδία θεοστεφής τοις όμμασιν αγιολαμπής «. Ας προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε αυτά τα νοήματα.

1. » τη ψυχή θεόφρων «. Φρονούςε τα του Θεού. Οι σκέψεις της, τα ενδιαφέροντά της ήταν στραμμένα προς τον Θεό. Αλήθεια εμείς από το πρωΐ έως το βράδυ στρέφουμε καθόλου την σκέψη μας προς τον Θεό ή αφήνουμε να μας απορροφά η καθημερινότητα;

Και βεβαίως » θεόφρων » δεν σημαίνει απλώς να σκεπτόμαστε τον Θεό,αλλά και να εφαρμόζουμε το θέλημά Του. Οπως » νομιμόφρων » είναι αυτός που σέβεται τον νόμο και δεν τον παραβαίνει.

2. » τη καρδία θεοστεφής «. Η » καρδία » στην εκκλησιαστική γλώσσα δεν σημαίνει απλώς το όργανο,που ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος. Σημαίνει τον βαθύτερο πυρήνα της προσωπικότητας του ανθρώπου. Και στην σύγχρονη γλώσσα,όταν λέμε καρδιά εννοούμε την έδρα των συναισθημάτων. Η καρδιά της Παναγίας,λοιπόν,τα συναισθήματά της , η αγάπη της ήταν στραμμένα προς τον Θεό και στεφανωμένα από τον Θεό. Εμείς αγαπάμε κτήματα, χρήματα, ανθρώπους ορισμένους. Άραγε τον Θεό τον αγαπάμε ; Και αυτό δεν είναι κάτι αόριστο. Η αγάπη προς τον Θεό αποδεικνύεται με την αγάπη στην εικόνα του Θεού,τον άνθρωπο αδιακρίτως.

3. » τοις όμμασιν αγιολαμπής «. Τα μάτια της Παναγίας έλαμπαν από αγιότητα. Καθημερινά διασταυρώνονται τα βλέμματά μας με πολλά βλέμματα και πολλά μάτια.

Βλέμματα αδιάφορα ή ψυχρά. Φθονερά ή φιλήδονα. Περιφρονητικά ή προσβλητικά.

Τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής. Για να είναι καθαρά πρέπει να είναι καθαρός ο » έσω άνθρωπος «. Και για να συμβαίνει αυτό πρέπει να προσέχουμε τι εισέρχεται από τα μάτια μας. Γιατί ό,τι εισέρχεται,έστω και αν το ξεχνάμε,μένει στο υποσυνείδητό μας και από εκεί μπορεί κάποτε να εκδηλωθεί. Γι ‘ αυτό μέσα στον βομβαρδισμό των εικόνων, που ζούμε, απο την τηλεόραση ή το διαδίκτυο,πρέπει να επιλέγουμε τί βλέπουμε. Και κυρίως τι βλέπουν τα παιδιά μας,που η προσωπικότητά τους είναι ακόμα αδιαμόρφωτη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της Ι. Εικόνος της Κοιμήσεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.