Στο Σεμινάριο Εξομολογητικής που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αστέριος Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων « Ο ΣΩΤΗΡ».

Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου τον εκλεκτό ομιλητή, τον παρουσίασε με θερμούς λόγους στους πατέρες και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκριση της προσκλήσεως.

Ο π. Αστέριος, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την λίαν τιμητική πρόσκληση, ξεκίνησε την ομιλία του χρησιμοποιώντας τον λόγο του
Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: ο άνθρωπος είναι «θεόθεν εις Θεόν ερχόμενος», τονίζοντας αρχικά πώς αν ο άνθρωπος χάσει τον Θεό χάνει τα πάντα ενώ όταν βρίσκει τον Θεό, όταν συμφιλιώνεται με τον Θεό, τότε είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του.

Το έργο του πνευματικού είναι να συμφιλιώνει όχι μόνο τον άνθρωπο με τον πλησίον, αλλά κυρίως τον άνθρωπο με τον Θεό γιατί ο εξομολογούμενος έχει την ανάγκη να μιλήσει με τον Θεό, να πει το ήμαρτον στον Θεό ώστε να γαληνεύσει και να επιστρέψει όπως ο άσωτος υιός στον πατέρα του, στον Κύριο και Θεό Του. Την εξομολόγηση δεν την απαιτεί ο Θεός από μας αλλά ο άνθρωπος έχει ανάγκη να προσέλθει στο πετραχήλι του Πνευματικού, ενώπιον του Θεού.

Ακολούθως, έδωσε τα βασικά στοιχεία στο πώς πρέπει να στέκεται ο πνευματικός στη διακονία του απέναντι του Θεού και πώς απέναντι στον άνθρωπο, ενώ περαίνοντας τον λόγο του σημείωσε πώς η πορεία μας από τον Θεό ξεκινά και στον Θεό καταλήγει. Η πορεία του ανθρώπου στον κόσμο αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει τον Θεό. Θεόπλαστος, θεόμορφος, προορισμένος να γίνει θεός κατά χάριν ο άνθρωπος. Από τον Θεό πλασμένος, κατά Θε­όν πλασμένος και για τον Θεό πλασμέ­νος. Η εικόνα του Θεού είναι αποτυπωμένη στην ίδια την κατασκευή του. Ο Θεός είναι παρών στην ψυχή του. Ο Θεός είναι στην προοπτική του.
Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε τον Θεό; Πώα είναι δυνατόν να Τον ­αγνοήσουμε; Ο Θεός είναι μέσα μας. Ο Θεός είναι και γύρω μας. «Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κι­­νού­μεθα και εσμέν», διακήρυξε προς τους σοφούς των αρχαίων Αθηνών ο Απόστολος Παύλος (Πραξ. ιζ΄ 28). Μέσα σ’ Αυτόν σαν σε πνευματική ­ατμόσφαιρα ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ του ομιλητού και των πατέρων, οι οποίοι μέσα από τα βάθη των καρδιών τους ευχαρίστησαν τον π. Αστέριο για την καρδιακή και ειλικρινή «ομιλία-εξομολόγηση» του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.