Η ασκητική και αγιασμένη μορφή του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας Αμφιλοχίου Τσούκου γράφει : Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Μανέττας κληρικός – εκπαιδευτικός – εφημέριος του Ιερού Ναΰδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Τελευταία όπου αγιοποιήθηκε ο Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Πάτμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ορίστηκε να εορτάζεται η μνήμη του κάθε χρόνο στις 26 Απριλίου ημερομηνία που Οσιακά κοιμήθηκε.

Είναι από τους ποιο σύγχρονους Αγίους το 20ου αιώνα μ.χ. της Αγίας μας Εκκλησίας μαζί με το Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, του Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη στην Εύβοια.

Τιμή μεγάλη για το Ιερό νησί της Πάτμου, τον Ευαγγελιστή της Αγάπης Ιωάννη, του Οσίου Χριστοδούλου του Πατρινού, δεκάδων Αγίων και Πατέρων της Πάτμου αλλά και τη Δωδεκανήσου, η νέα αυτή αγιοκατάταξη ενός μεγάλου Αγίου της ταπείνωσης, της σεμνότητας προ παντός της νοεράς προσευχής του ταπεινού και πατερικού Αγίου Αμφιλοχίου Μακρή.

Αρχικά είναι ευεργέτης της Δωδεκανήσου, της Ορθοδοξίας γιατί ίδρυσε τις Ιερές Μονές του Ευαγγελισμού της Πάτμου, Μητρός του Ηγαπημένου. Μορφές μοναζουσών μοναδικές όπως της Οσίας και μεγάλης μορφής της πρώτης Καθηγουμένης Ευστοχία Γούναρη της Πάτμου και στην Ρόδο της ευγενικής μορφής της προϊσταμένης στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Ρόδου της Αγίας Ειρήνης της μακαριστής Καλύμνιας Εμμελείας Νικολαϊδου Μοναχής.

Ο πατήρ και Άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου αγάπησε τα παιδιά, την οικογένεια και σε χρόνια της Ιταλοκρατίας, της φτώχιας και της ορφάνιας έγινε το στήριγμα για δεκάδες πονεμένων παιδιών και πνευματικός πατέρας δεκάδων ψυχών.

Συνεργάστηκε στενά με τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου τον Άρχοντα και Ευγενή Σπυρίδωνα Συνοδινό και τον φιλάνθρωπο και λαοφιλή μακαριστό Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κυρό Ισίδωρο Αηδονόπουλο τον Κωνσταντινοπολίτη.

Ήτανε και περιβαλλαντολόγος ο Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής. Για μετάνοια από θανάσιμα αμαρτήματα και εκτρώσεις εκτός από τους Κανόνες έβαζε να φυτεύουν δέντρα πεύκα, έλατα και να τα προστατεύουν οι χριστιανοί που ονομάσθηκαν στην Πάτμο και άλλους εξ αιτίας του Αμφιλόχιες.

Η ευχή του μαζί μας.

Ιδιαιτέρως νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την μας χάρισε στην Ρόδο και στην Ορθοδοξία έναν μεγάλο πνευματικό και σύγχρονο Άγιο της εποχής μας τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Ζηλανδίας και σήμερα Γάνου και Χώρας κ.κ. Αμφιλόχιο Τσούκο από την Λάρδο της Ρόδου. Ο κατά κόσμος Αδαμάντιος Τσούκος γεννήθηκε το 1938 στην Λάρδο της Ρόδου, ανδρώθηκε, μορφώθηκε στην Λάρδο, στην Πάτμο πνευματικό ανάστημα του Οσίου Αμφιλοχίου της Πάτμου που πήρε επάξια το όνομα του Αμφιλόχιος, από την μορφή του, την απλότητα, την απεραντοσύνη της αγάπης του για όλους κληρικούς και λαϊκούς.

Τα έργα του στην Πάτμο, στην Πατμιάδα Σχολή το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στη Ρόδο, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Ιεραποστολή της Αφρικανικής Γης, στην Νέα Ζηλανδία, στα Νησιά Φίτζη καθιστούν τον πολυσέβαστο Άγιο Γέροντα Αμφιλόχιο Τσούκο αντάξιο ανάστημα και συνεχιστή του έργου του Αγίου Αμφιλοχίου της Πάτμου.

Αποτελεί και καύχημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιατί είναι επάξια απόφοιτος της Ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μαθητής και χειροτονίας σε Διάκονο και Πρεσβύτερο από τον τελευταίο Σχολάρχη της Χάλκης τον πολυμαθέστατο και κορυφαίο Ιεράρχη τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κυρό Μάξιμο Ρεπανέλλη.

Εκατοντάδες τα πνευματικά του παιδιά ανά την υφήλιο του αγιασμένου γέροντα Μητροπολίτη Αμφιλοχίου Τσούκου. Επάνδρωσε και στελέχωσε της ιστορική Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και των Αγίων Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης στο Θάρρι.
Δημιούργησε με ικανό αριθμό μοναζουσών την γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής στην γενέτειρα του Λάρδο. Πρώτος ανέδειξε, έγραψε και πρόβαλλε την ζωή του Οσίου Μελετίου της Υψενής Λάρδου σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας.

Αναστήλωσε την Ιερά Μονή Ευαγγελιστή Ιωάννη του Αρταμίτη. Την ιστορική Παναγιάς Σκιαδενής. Δημιούργησε πρότυπο Τηλεοπτικού Σταθμού το «Θάρρι» που επάξια το διευθύνει το πνευματικό του παιδί, ο αγαπητός Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θάρρι π. Νεκτάριος Πόκιας. Ίδρυσε Χριστιανικό Ορθόδοξο Βιβλιοπωλείο της Ι. Μονής Θάρρι στους χώρους των μεγάλων ευεργετών Μιχαήλ, Ελευθερίου και Μαίρης Καβάσιλα.

Ταπεινός, αξιοπρεπής, φιλακόλουθος, εραστής της νοεράς προσευχής, ανεξίκακος, αμφιλοχρήματος, ελεήμον, συγχωρητικός, παρηγορητικός είναι το καύχημα μας, η χαρά μας, η ευλογία του Θεού στην ταλαιπωρημένη εποχή μας να έχουμε δίπλα μας, ανάμεσα μας, ένα Άγιο, πραγματική ευλογία τον αξιαγάπητο Γέροντα μας, που μόνος του παραιτήθηκε από θρόνους και εξουσίες τον Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιο Τσούκο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.