Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου-Η εισβολή των Ρώσων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το πρόσχημα ότι 100 περίπου κληρικοί στην Αφρική θέλουν να υπαχθούν στη Μόσχα, παράγει και …όρκους!

Παραθέτουμε στη συνέχεια στα αγγλικά ένα «Όρκο» που υπογράφουν οι εν λόγω κληρικοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι προσχωρούν «οικειοθελώς» στη Μόσχα χωρίς κανένα «προσωπικό οικονομικό όφελος», αλλά με «μοναδικό σκοπό» να σώσουν την ψυχή τους η οποία είναι σε «πνευματικό κίνδυνο» από τη στιγμή που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία για την Μόσχα εξακολουθεί να αποτελεί «σχίσμα».

Για τους κληρικούς της Αφρικής που προσχωρούν στο Πατριαρχείο Μόσχας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «είναι απαλλαγμένη από κάθε σχέση με το σχίσμα».

Ως εκ τούτου οι εν λόγω κληρικοί δεσμεύονται να μην έρθουν σε «προσευχητική και κανονική κοινωνία με πρόσωπα που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή βρίσκονται σε σχίσμα» και να «προστατέψουν» το ποίμνιο τους από όλες τις αιρέσεις και σχίσματα και να νουθετούν αυτούς που έχουν πλανηθεί, υποδεικνύοντάς τους το δρόμο της δικαιοσύνης και της σωτηρίας.

Τέλος, ο κληρικός δηλώνει:

«Εάν παραβώ τον όρκο πίστης μου στην κανονική Εκκλησία και καταλήξω σε κοινωνία με σχίσμα, ο Κύριος να με τιμωρήσει».

Επομένως, αυτοί οι κληρικοί θεωρούν ότι η μόνη «κανονική Εκκλησία» είναι η Ρωσική. Οι δε Ρώσοι αυτό ακριβώς το πνεύμα διασπείρουν: Εμείς είμαστε κανονική Εκκλησία και όσοι αναγνωρίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι όχι μόνο σχισματικοί, αλλά και αιρετικοί (sic).

Όμως, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι καμία από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν θεωρεί ότι οι τέσσερις Εκκλησίες που έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία είναι «σχισματικές»! Μόνο η Μόσχα το νομίζει αυτό. Μόνο αυτή – μονομερώς – έχει διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία, μόνο αυτή έχει ανάγει σε «δογματική» υπόθεση το Ουκρανικό.

Μήπως τελικά το Ουκρανικό είναι η αφορμή που ζητούσε η Μόσχα για να εφορμήσει παντού;

Γιατί πώς εξηγείται κληρικοί της Αφρικής να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το «σχίσμα» με αφορμή το Ουκρανικό και να σπεύδουν «αγαλλομένω ποδί» να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας; Τόση μεγάλη γνώση και «ευαισθησία» διαθέτουν που δεν μπορούν να ανεχθούν μια πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τρέχουν για να μη …χάσουν τη ψυχή τους;

Μα αποκαλύπτονται πλήρως πλέον οι Ρώσοι. Στα κείμενά τους στο διαδίκτυο τι λένε;

«Εξάλλου, η ιστορικά κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, είναι η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Πεντάπολη. Η δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο μόνο από τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη) τον εικοστό αιώνα. Η Ρωσική Εκκλησία (όπως και άλλες Τοπικές Εκκλησίες) απλώς τηρούσαν το σιωπηρό «status quo» σε σχέση με αυτά τα εδάφη».

Ποια άλλη Εκκλησία ενστερνίστηκε την παραπάνω λογική και έσπευσε να κάνει «Εξαρχία»; Καμία. Μόνον η Μόσχα.

Άρα, η Ουκρανία είναι τελικά η πρόφαση ή μάλλον η οδός για την ρωσική εισβολή παντού!

Ας ελπίσουμε ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα κατανοήσουν ότι «ώρα ημάς ήδη εξ ύπνου εγερθήναι”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.