Ο νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και η πτώση του Ιλαρίωνα

Εκ πρώτης όψεως η είδηση φαίνεται να έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο, όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την Ρωσική Εκκλησία και ιδιαίτερα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Ιλαρίωνα και τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, μάλλον δεν εκπλήσσονται και τόσο πολύ.

Να σημειωθεί, πως τα σενάρια του υποβιβασμού του, είναι πολλά, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο πρώην Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και πρωην Πρόεδρος του ΤΕΕΣ οδηγείται είτε για λόγους “προστασίας”, είτε για λόγους τιμωρίας, μακριά από το παγκόσμιο Εκκλησιαστικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Τα σενάρια αποπομπής
Η απομάκρυνση και αποπομπή του Ιλαρίωνα από την εξέχουσα θέση του Προέδρου του ΤΕΕΣ “φρενάρισε” την διαδοχή του στον Πατριαρχικό Θρόνο, εξαιτίας της μεγάλης του υπεροψίας και της υπερ-προβολής του από τα ΜΜΕ, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Ενώ κάποιοι άλλοι, κάνουν λόγο ότι τον καρατόμησε ο Κύριλλος για να δικαιολογήσει ορισμένα… λάθη τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ιλαριώνα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη ίσως να μην την μάθουμε και ποτέ. Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα.

Ο διάδοχος του Ιλαρίωνα
Ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος αναλαμβάνει νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και θεωρείται πλέον ένας εκ των έμπιστων ανθρώπων του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Το 1991-1995 σπούδασε σε Γυμνάσιο στο Τβερ.

Το 1995 εισήλθε στο δημοτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα “Tver Lyceum”

Το 2002 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης. Διετέλεσε καθηγητής στο προαιρετικό μάθημα αγγλικών. Εκπροσωπούσε τακτικά τις θεολογικές σχολές της Αγίας Πετρούπολης σε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια, συγγράφοντας πολλά άρθρα.

Το 2006 συμμετείχε σε σεμινάριο οργάνωσης της νεολαίας με τίτλο «Σύνδεσμος», στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Το διάστημα 2004-2007, κάθε χρόνο συμμετείχε στις εργασίες της θερινής κατασκήνωσης Ορθοδόξων νεολαίας στην Ποταμίτισσα της Κύπρου, ως διερμηνέας και επικεφαλής της ρωσόφωνης αντιπροσωπείας.

Τον Οκτώβριο του 2006, ο πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης , τον χειροθέτησε σε αναγνώστη στην ακαδημαϊκή εκκλησία στο όνομα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου.

Τον Μάρτιο του 2007 στάλθηκε για πρακτική άσκηση στο Ορθόδοξο Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Joensuu (Φινλανδία).

Τον Ιούνιο του 2007, με την επιστροφή του στην Αγία Πετρούπολη, παρουσίασε με επιτυχία τη διατριβή του σε ένα σεμινάριο με θέμα «Εσχατολογία στις Παγκόσμιες Θρησκείες».

Στις 17 Ιουνίου 2007 αποφοίτησε με πρώτο βαθμό από το Θεολογικό Σεμινάριο της Αγίας Πετρούπολης, και τιμήθηκε με το βραβείο Μητροπολίτης Λένινγκραντ και Νόβγκοροντ Νικοδίμ (Ρότοφ). Εισήχθε στην Θεολογική Ακαδημία Πετρούπολης χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 διορίστηκε ασκούμενος στην υπηρεσία επικοινωνίας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 διορίστηκε δάσκαλος στη Θεολογική Σχολή του Σμολένσκ.

Από τις 5 Φεβρουαρίου 2009 είναι προσωπικός Γραμματέας του Πατριάρχη κ.κ. Κυρίλλου.

Στις 5 Μαρτίου 2009, εκάρη μοναχός από τον Πατριάρχη.κ. Κύριλλο, με την ονομασία Αντώνιος, προς τιμή του μοναχού μάρτυρα Αντώνιου του Βαλαάμ.

Στις 8 Μαρτίου 2009 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον Πατριάρχη Μόσχας στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Από τον Απρίλιο του 2009 έως τις 8 Απριλίου 2011 διετέλεσε επικεφαλής της Προσωπικής Γραμματείας του Πατριάρχη Μόσχας.

Στις 3 Απριλίου 2010, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο.

Στις 5 Ιουνίου 2010 αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης με πρώτο βαθμό.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 22ας Μαρτίου 2011 διορίστηκε κληρικός της Σταυροπηγιακής Ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Ρώμη.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 30ης Μαΐου 2011, απαλλάχθηκε από τη θέση του κληρικού του ναού του Αγίου Νικολάου στη Ρώμη και έγινε εφημέριος του σταυροπηγιακού ναού της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρας στη Ρώμη.

Στις 12 Ιουλίου 2011, με διάταγμα του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, διορίστηκε γραμματέας των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία.

Στις 18 Ιουλίου 2013, στη λειτουργία στη Λαύρα Τριάδας-Σεργίου, χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης από τον Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 22ας Οκτωβρίου 2015, εξελέγη Επίσκοπος Μπογκορόντσκ, βοηθός του Πατριάρχη Μόσχας, με αποστολή να παρέχει αρχιερατική μέριμνα στις ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία, και διορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου του Πατριαρχείου Μόσχας για τα ιδρύματα στο Εξωτερικό.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 26 Οκτωβρίου στη Θεία Λειτουργία στη Μονή Novodevichy στη Μόσχα. Στις ακολουθίες προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 24ης Δεκεμβρίου 2015, εντάχθηκε στο Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 29ης Ιουλίου 2017 απαλλάχθηκε από τη θέση του ως υπεύθυνος στη διαχείριση των ιταλικών ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας. Η σύνοδος αποφάσισε να έχει τον τίτλο «Ζβενίγκοροντ».

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 28ης Δεκεμβρίου 2017, διορίστηκε διαχειριστής της Επισκοπής Βιέννης-Αυστρίας και Βουδαπέστης-Ουγγρικής με τον τίτλο «Βιέννης και Βουδαπέστης» και διατήρησε τη θέση του προϊσταμένου της Μόσχας στο Γραφείο Πατριαρχικών Ιδρυμάτων Εξωτερικού. Επίσης, με απόφαση της Συνόδου, ανατέθηκε η προσωρινή διοίκηση των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία.

Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος από τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 30ης Μαΐου 2019, διορίστηκε Πατριαρχικός Έξαρχος Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης, και διατήρησε τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Πατριαρχείου Μόσχας για ιδρύματα στο εξωτερικό.

Στις 31 Μαΐου 2019, στη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως της Μονής Novodevichy στην Αγία Πετρούπολη, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης από τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.