Ι.Μ. ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟΥ

Ο ναός που πριν σχεδόν ένα χρόνο καταστράφηκε από τον φονικό Εγκέλαδο που χτύπησε το Αρκαλοχώρι, ο Προφήτης Ηλίας που βρίσκεται στον ομώνυμο λόγο της κωμόπολης, ήταν το επίκεντρο τον λατρευτικών εκδηλώσεων το διήμερο 19 – 20 Ιουλίου.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 ο χρόνος σταμάτησε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όταν ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση του ιερού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία, όπου έχασε τη ζωή του και ένας άνθρωπος, ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό του.

Χθες, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του ενώ οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να τελεστούν τα εγκαίνια τον προσεχή Σεπτέμβριο, ένα χρόπνο ακριβώς μετά την τραγωδία. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του ναού.

Με την ευχή ο Προφήτης Ηλίας να ευλογεί τις ζωές και τα έργα όλων

Χθες, Τετάρτη 20 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον ανεγερθέντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού, στον λόφο του Αρκαλοχωρίου, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία κηρύσσοντας τον Θείο λόγο στο φιλάγιο εκκλησίασμα. Ευχήθηκε ο εν πυρφόρω άρματι αναβάς εις τους ουρανούς Προφήτης Ηλίας, να ευλογεί τη ζωή και τα έργα όλων.

Τέλος, τελέσθηκε τρισάγιο στον πρώτο κτήτορα του Ναού του 1927 μακαριστό Γεώργιο Χαραλαμπάκη και στον μακαριστό Ιάκωβο Τζαγκαράκη που έχασε την ζωή του στον Ναό την ώρα του καταστροφικού σεισμού τις 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Για τις 27 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια
Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας τέλεσε στον εν λόγω ναό την ακολουθία του Εσπερινού. Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος προς το φιλάγιο και πολυπληθές εκκλησίασμα, μίλησε για το σημαντικό έργο της ανοικοδόμησης του Ναού, που είναι ιστορικό και πολιτισμικό μνημείο, αλλά και φάρος φωτεινός για τους Αρκαλοχωρίτες, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους επισκέπτες της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού και ανακοίνωσε τα Ιερά εγκαίνια, που θα τελεστούν πρώτα ο Θεός στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Μινώα πεδιάδος κ.Μανόλης Φραγκάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ.Αραβιάκης Κωνσταντίνος, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ.Όλγα Δραμουντάνη και ο πρώην Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση
Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής συνέβαλαν τα μέγιστα για να χτιστεί από την αρχή ο ναός και έτσι να εορταστεί φέτος ο Προφήτης Ηλίας με κατάνυξη και συγκίνηση, τιμώντας παράλληλα και τη μνήμη του συντοπίτη τους που χάθηκε στα συντρίμμια της εκκλησίας.

Η ανοικοδόμηση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, η ίδια η Υπουργός, κ. Λίνα Μενδώνη, είχε επισκεφθεί την περιοχή τον περασμένο Νοέμβριο και είχε εκφράσει την βούλησή της, το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Μητρόπολης για την έναρξη των εργασιών στο ναό.

Μήνυμα ελπίδας για την περιοχή η ανέγερσή του
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στον πανηγυρικό Εσπερινό αμέσως μετά ανέφερε:

«Ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία αποτελεί μία εκκλησία – σύμβολο, ένα σημείο αναφοράς για το Αρκαλοχώρι. Ο πρώτος Εσπερινός μετά τον σεισμό που τον κατέστρεψε ολοσχερώς, σηματοδοτεί την ανάγκη να επανέλθει η ζωή στην περιοχή στους κανονικούς της ρυθμούς. Είναι παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας για το δοκιμαζόμενο – από τους σεισμούς – Δήμο μας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν να κτιστεί εκ νέου ο Ναός στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ιστορικό λόφο στο Αρκαλοχώρι.

Είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός εξάλλου των εγκαινίων στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που θα γίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου, ένα έτος ακριβώς μετά την κατάρρευση του από το μεγάλο σεισμό. Με αφορμή τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς για την περιοχή μας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι ως Δήμος συνεχίζουμε τις άοκνες προσπάθειες μας για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα ο Δήμος μας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.