Με λαμπρότητα και σεβασμό στην μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Ε.Β. Χωροφυλακής και της Ε.Β. Αεροπορίας, τελέστηκε την Κυριακή 28 Αυγούστου το ιερό Μνημόσυνο στην μνήμη τους καθώς και η επέτειος της νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων της 29ης Αυγούστου 1949, για τις επιχειρήσεις σε Γράμμο και Βίτσι.

Παρών στην Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα Ιερέων της τοπικής Μητροπόλεως.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε Τρισαγιο στο μνημείο πεσόντων.

Ακολούθως, οι διοργανωτές της εκδήλωσης μνήμης, απόστρατοι της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ( Ε.Α.Α.Σ), έκαναν έπαρση σημαίας και διαβάστηκαν τα ονόματα των πεσόντων ανδρων στις επιχειρήσεις Πυρσός Α,Β,Γ του 1949.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Ιωαννίνων, κ. Καλησπεράτης Δημήτριος απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.

Για λίγο τον λόγο έλαβε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Κ. Μπογδάνος Κωνσταντίνος που αναφέρθηκε στην αξία της θυσίας των πεσόντων του Στρατού εκείνης της εποχής η οποία διδάσκει και σήμερα το χρέος προς την πατρίδα.

Διαβάστηκε επίσης, το μήνυμα της βουλευτού Ιωαννίνων κυρίας Κεφαλά.

Ακολούθησαν ιστορικές ομιλίες και ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Υποστράτηγο ε. α. κ. Μπολώση Χρήστο.

Ο κ. Μπολώσης έκανε μια περιεκτική ιστορική ομιλία αναλύοντας τη σημασία των νικηφορων επιχειρήσεων του Στρατού τον Αύγουστο του 1949.

Ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, στην σύντομη ομιλια του, συνεχάρη τους προσκυνητές για την παρουσία τους και έκανε αναφορά στον αείμνηστο Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, ο οποίος υπήρξε Ιερολοχίτης και εν συνεχεία πολέμησε σε Γράμμο και Βίτσι, προασπίζοντας την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδος υπακουοντας τις εντολές της ελληνικής κυβέρνησης της εποχής.

Υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να τιμά με την παρουσία του την μνήμη των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και της Χωροφυλακής, που έσωσαν τότε την Ελλάδα από το σιδηρούν παραπέτασμα, υπακούοντας και την παράκληση του Στρατηγου Κόρκα να συνεχίσει το μνημόσυνο.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση πολλών στεφάνων από τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, τις Ενώσεις Αποστράτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας, αντιστασιακών οργανώσεων κλπ.

Άπαντες οι προσκυνητές στο τέλος έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Τέλος, σημειώνεται ότι Τρισάγιο τελέσθηκε στο Κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης για τους πεσόντες άνδρες της Χωροφυλακης στην μάχη του 1948.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

΄΄Στην επίσημη εκδήλωση μνήμης και τιμής για την επέτειο της νικηφόρου μάχης του Γράμμου, που διοργανώθηκε στη Βούρμπιανη από την ΕΑΑΣ, παρουσία του Μητροπολίτου Κονίτσης.
Δυστυχώς, δεν παρέστη εκπρόσωπος από κανένα άλλο κόμμα.
Αιωνία η μνήμη των ηρώων που έπεσαν για την Πατρίδα.΄΄

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.