Με στόχο την επαναβεβαίωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεδριάζει σήμερα στα Τίρανα η Σύνοδος Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και επιδιώκει την βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Είναι γνωστή η θέση της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ζήτημα που αναμενόταν να συζητηθεί στη συνάντηση του Ν. Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του την Παρασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και αναμένεται να επαναλάβει ότι οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικασίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα κύρια θέματα συζήτησης είναι η από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η εντατικοποίηση των επαφών σε πολιτικό επίπεδο και της δέσμευσης για τη χάραξη πολιτικών, η ενίσχυση της ασφάλειας και οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος

Οι ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής.

Στη σύνοδο κορυφής έχουν προσκληθεί και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων. Παρά την αρχική αντίθετη απόφασή του πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. «Η μετάβαση μου στα Τίρανα ίσως φέρει κάποιο όφελος για την Σερβία ίσως και όχι, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η απουσία μου από την Σύνοδο θα προκαλούσε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα» ανέφερε ο Βούτσιτς ανακοινώνοντας την αλλαγή στη στάση του.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας την 1η Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στα Τίρανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ήπια αντίδραση της ΕΕ στην υπουργοποίηση, στο Κόσοβο, Σέρβου πολιτικού ο οποίος -όπως υποστηρίζει το Βελιγράδι– δεν έχει την εμπιστοσύνη του σερβικού πληθυσμού.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στην Σύνοδο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του σερβικού λαού και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελέσει η τοποθέτηση του «παραφωνία» από την επικρατούσα αντίληψη. «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το θέμα στην Σύνοδο θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, οι 20 ομιλητές θα αναφερθούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το ζήτημα του Κοσόβου με ανεπαρκή τρόπο, θα είναι καλό να ακούσουν τουλάχιστον μία απάντηση», ανέφερε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε επίσης ότι στα Τίρανα έχει την υποχρέωση να εκφράσει της ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια των 165 εκατομμύριων ευρώ που προσφέρει η ΕΕ στην Σερβία ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Ανέφερε δε ότι μία σημαντική συμφωνία για τους πολίτες των Δυτ. Βαλκανίων που θα υπογραφεί στα Τίρανα θα είναι η κατάργηση του τέλους περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία.

Πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τη συνεργασία ενόψει των κοινών προκλήσεων που απορρέουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα εξετάσουν ειδικότερα τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της επίθεσης στην ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επαφές σε πολιτικό επίπεδο και δέσμευση για τη χάραξη πολιτικών

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν τρόπους εντατικοποίησης των επαφών σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ενίσχυσης της δέσμευσης για την χάραξη πολιτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία.

Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά: την πορεία προς την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων με την εσωτερική αγορά της ΕΕ τον εκσυγχρονισμό των οικείων συστημάτων πληρωμών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ τον ψηφιακό τομέα την υλοποίηση των πράσινων λωρίδων ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, μιας πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής εφοδιαστικής και της συνεχούς ροής αγαθών.

Ασφάλεια και ανθεκτικότητα έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων

Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία καθίστανται ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και η βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Διαχείριση της μετανάστευσης

Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς οι ροές στη μεταναστευτική οδό των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος. Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν την ευθυγράμμιση με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ και τη συνεργασία όσον αφορά τα συστήματα επιστροφής. Επίσης, θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και ομογενείς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται στα Τίρανα.

Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Στις 18:45 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας Lindita Nikolla και στις 19:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Bajram Begaj.

Το βράδυ στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας που παραθέτει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτω να επισκεφτεί αύριο Τετάρτηξτη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη όπου θα είχε συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σήμερα μετατίθεται σε επόμενο διάστημα η επίσκεψή του σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «επειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.