Ανοιχτά οι Ιεροί Ναοί στην Ξάνθη τις καθημερινές, έως τις 14 Δεκεμβρίου-«Θα τελειώνει νωρίτερα η Θεία Λειτουργία – Στην είσοδο το Αντίδωρο – Θα μπορεί να κοινωνήσει όποιος επιθυμεί» επισημαίνει και νουθετεί μέσω της «Θ» ο ίδιος

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Χριστεπώνυμο Πλήρωμα, σχετικά με τα όσα συνεχίζουν να ισχύουν και τον Δεκέμβριο (από πλευράς μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού), μήνα κατά τον οποίο η Χριστιανοσύνη εορτάζει, εκτός από την κορυφαία «εορτή των εορτών» την Γέννηση του Ιησού Χριστού και άλλους σημαντικούς Αγίους (Αγ. Βαρβάρα χθες, Αγ. Σάββας σήμερα, Άγιος Νικόλαος αύριο, Αγ. Άννα και Αγ. Σπυρίδων την ερχόμενη εβδομάδα κ.ο.κ.).
Καθημερινά αυξάνονται οι Χριστιανοί που «πιέζουν» τους ιεράρχες για ανοικτές εκκλησίες και συμμετοχή στις Θείες Λειτουργίες και φυσικά στην Θεία Ευχαριστία, ενώ πολλά τηλεφωνήματα δέχεται και η «Θ» αναφορικά με τον εν λόγω ζήτημα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, με σημείο αναφοράς την 14η Δεκεμβρίου (σ.σ. τελευταία ημέρα – θεωρητικά – της παράτασης του Lockdown στην χώρα μας) ευχόμενος αρχικά να ελαφρύνουν τα μέτρα όσο οδεύουμε προς την μεγάλη Εορτή της Χριστιανοσύνης, τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ ΚΕΡΑΚΙ ΤΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ
Αναλυτικότερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων επισήμανε επακριβώς ότι:
Θα μιλήσω για το χρονικό διάστημα μέχρι της 14 του μηνός. Να ευχηθούμε, από εκεί και πέρα, να είναι πιο ελαφρά τα μέτρα.
Οι Ιεροί Ναοί, όλη την ημέρα είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να Προσκυνήσει, σήμερα τον Άγιο Σάββα, αύριο τον Άγιο Νικόλαο, την ερχόμενη εβδομάδα την Αγία Άννα. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες. Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν.
Βέβαια μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία. Η δυσκολία με το κλείσιμο των ανθρώπων, έγκειται περισσότερο στις πόλεις και όχι στα χωριά. Στα χωριά, είναι οι μονοκατοικίες, υπάρχουν οι αυλές, θα βγει κανείς, θα πάει στον κήπο του, θα πάει στο χωράφι του και έτσι θα περάσει η ώρα του. Όταν όμως μια οικογένεια 5-6 ατόμων, ζει μέσα σε ένα διαμέρισμα 60-80 τετραγωνικών και υπάρχουν παιδιά, έφηβοι με τον δυναμισμό τους κλπ, καταλαβαίνετε πως δημιουργούνται και εσωτερικά προβλήματα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Να μην βγούμε δηλαδή από αυτήν την περίοδο της καραντίνας, με ψυχολογικά προβλήματα.
Για αυτό το να έχει κανείς την δυνατότητα να πάει και να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει την Εικόνα του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, να καθίσει να προσευχηθεί και να ξαλαφρώσει, θα γυρίσει στο σπίτι του πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος, άρα λοιπόν οι Εκκλησίες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές, λαμβάνοντας όμως όλα τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία μας συστήνουν η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές. Να πάει δηλαδή κανείς στον Ναό με την μάσκα. Την ώρα θα προσκυνήσει, θα την βγάλει βεβαίως. Όση ώρα όμως μείνει μέσα στον Ναό, προσευχόμενος, να την φορέσει την μάσκα.
ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΝΩΡΙΣ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ – ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 10.00 (ΠΕΡΙΠΟΥ) – ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ
Αναφορικά με τις Θείες Λειτουργίες, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε ότι:
Εγώ κάλεσα σήμερα (σ.σ. χθες) τους Ιερείς για να τους δώσω κάποιες οδηγίες. Είπαμε ότι θα τελειώνει η Θεία Λειτουργία όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο. Τους είπα ότι μέχρι τις 9.30 – 10 παρά – 10.00, δεν θα καταλύσουν την Θεία Κοινωνία. Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, θα μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί πρέπει να σας πω ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Είναι αυτό που μας θωρακίζει, είναι το Φάρμακο της Αθανασίας όπως λέγουν οι πατέρες. Άρα λοιπόν μπορεί ο Χριστιανός να πάει να κοινωνήσει. Και αυτά που είπαμε (σ.σ. όλα τα παραπάνω) ισχύουν μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε και βέβαια θα δώσουμε οδηγίες και θα ενημερώσουμε.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ξάνθης σημείωσε ότι:
Εγώ εκείνο που ήθελα να πω προς τον λαό μας είναι «ΠΡΟΣΕΥΧΗ και ΠΡΟΣΟΧΗ» και βέβαια να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, όσους εργάζονται στα νοσηλευτήρια που δίδουν μια μάχη, καθημερινή. Να ευχηθώ ο Χριστός με τις πρεσβείες των Τιμωμένων αυτές της ημέρες Αγίων, να θεραπεύσει τους νοσούντας, να αναπαύσει τους κεκοιμημένους, να φροντίσει να είναι αλώβητοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και να ευχηθούμε να ζήσουμε και να γιορτάσουμε Χριστούγεννα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)
  1. τρυφων Παπατρυφων 3 χρόνια πριν

    αν πηγαινουνν οι πρεσβυτεροι κ διακονοι την Θ.Κοινωνια στα σπιτια (4-5 πιστοι ανα σπιτι Η οσο επιτρεπεται) με διαιρεση των ενοριων σε ζωνες/τετραγωνα και προγραμματισμο 5 σπιτιων την ημερα σε 40 ημερες κοινωνουν 1000 πιστοι χωρις συνωστισμους κ κινδυνους…

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.