Ποιμαντορική εγκύκλιο, που απευθύνεται σε κληρικούς και λαϊκούς της Μητροπόλεώς του, για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού «στο κέντρο της ψυχής και του νου μας» συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηρίζει τον Σταυρό ως το ιερότερο σύμβολο της Ορθοδόξου πίστεως, που εξαγιάσθηκε από τον ίδιο τον Κύριο, τρόπαιο ευσεβείας, θύρα παραδείσου και άλλα!

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον,
Τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων,
Τας Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων,
Τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων,
Τας Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων
Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

«Σταυρός υψούται σήμερον, και κόσμος αγιάζεται» (Εξαποστειλάριον Εορτής)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με ευλάβεια, συγκίνηση και ιερό δέος προσκυνούμε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, ο Οποίος υψώνεται σήμερα στο μέσον των Ιερών μας Ναών αλλά και στο κέντρο της ψυχής και του νου μας. Εορτάζουμε και τιμούμε το ιερότερο σύμβολο της Ορθοδόξου πίστεώς μας, τον Σταυρό του Χριστού, που εξαγιάσθηκε από τον ίδιο τον Κύριο δια της θυσίας Του επάνω σε Αυτόν, νέκρωσε τον θάνατο, έδωσε ζωή στον άνθρωπο και του άνοιξε και πάλι την θύρα του Παραδείσου, κάνοντάς τον πολίτη της Ουρανίου Βασιλείας Του.

Αν και το σύμβολο του Σταυρού υπήρξε κάποτε σύμβολο ατιμώσεως, ντροπής και θανάτου, ο Κύριος με την θυσία Του, το μετέτρεψε σε σύμβολο ζωής, δόξας, τιμής, λυτρώσεως, πίστεως, χαράς, ελπίδας, σωτηρίας. Όπως ψάλλουμε και στα πανέμορφα τροπάρια του Εσπερινού της Υψώσεως, ο Τίμιος Σταυρός έμελλε να γίνει: «τρόπαιο ευσεβείας, θύρα του παραδείσου, στήριγμα των πιστών, προστασία της Εκκλησίας, ακαταμάχητο όπλο εναντίον του διαβόλου, δόξα των Αγίων, λιμάνι σωτηρίας, σημείο χαράς,
κραταίωμα βασιλέων, οδηγός τυφλών, ιατρός ασθενών, ανάσταση των κεκοιμημένων, και σκέπη και προστασία κάθε πιστού».

Και είναι όντως αλήθεια αδελφοί μου. Ποιος από εμάς δεν χρησιμοποιεί το πανάγιο αυτό σύμβολο στην καθημερινότητά του; Πόσες φορές την ημέρα δεν κάνουμε τον Σταυρό μας, είτε όταν
προσευχόμαστε, είτε όταν προσκυνούμε στο Ναό, είτε όταν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο και ανάγκη. Είναι ο Σταυρός του Χριστού που όταν τον σχηματίζουμε επάνω στο σώμα μας, αγιαζόμαστε, και παίρνουμε Θεία Χάρη και δύναμη να νικήσουμε κάθε δυσκολία και κάθε κακό. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε τον δικό μας προσωπικό Γολγοθά, κουβαλώντας ο καθένας μας τον δικό του σταυρό, είναι τότε που συνειδητοποιούμε ότι παίρνουμε δύναμη από τον Σταυρό του Χριστού.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αγαπητοί μου, όλη η ανθρωπότητα σηκώνει ένα σταυρό. Η πανδημία που ενέσκυψε έχει φέρει τον κόσμο μας στα όριά του. Πλήθος ανθρώπων δοκιμάζεται
ποικιλοτρόπως, καθώς η καθημερινότητα μας άλλαξε και τα προβλήματα που προέκυψαν είναι πολλά.
Όμως εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρέπει να απελπιζόμαστε καθώς πιστεύουμε στον αληθινό Θεό και με αισιοδοξία ατενίζουμε το Πανάγιο Σύμβολο του Τιμίου Σταυρού του Χριστού μας. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι κανένας άνθρωπος που ελπίζει στον Θεό δεν σηκώνει βαρύτερο σταυρό από εκείνον που μπορεί να αντέξει και ότι η σταυρική πορεία, η άνοδος στον Γολγοθά, επισφραγίζεται πάντοτε από την Ανάσταση!

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Ο φετινός εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού έρχεται σε μια περίοδο πραγματικά σταυρική και σταυρωμένη για όλο τον κόσμο. Έρχεται όμως παράλληλα να μας γεμίσει με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. «Σταυρός υψούται σήμερον, και κόσμος αγιάζεται». Για να έλθει ένα καλύτερο αύριο πρέπει με την Χάρη του Σταυρού να αγιάσουμε τις ζωές μας, να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με την βοήθεια του Θεού, δια του Τιμίου Σταυρού, μπορούμε να νικήσουμε την μάχη αυτής της σταυρικής ζωής και να κληρονομήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών.

Κάθε χρόνο, για τα τελευταία εβδομήντα και πλέον χρόνια, η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης τελεί κατά την εορτή του Σταυρού τον καθαγιασμό των Υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε ως Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Η τελετή αυτή ήταν αφιερωμένη στην «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου», που αποτελεί συνεχή προσευχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Δυστυχώς φέτος, λόγω της καταστάσεως, ο εορτασμός αυτός δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά σας παρακαλώ να προσευχηθούμε όλοι, σήμερα και κάθε ημέρα, για την ειρήνη του κόσμου μας, για την ειρήνη των ψυχών μας, για την απαλλαγή μας από τον κίνδυνο της πανδημίας και την επιστροφή μας στους συνηθισμένους ρυθμούς της ζωής μας.

Ευχόμενος όπως η αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού σκέπει, ευλογεί και προστατεύει εσάς και τις οικογένειές σας,

διατελώ Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ὁ Νέας Ἰερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.