Ο Μητροπολἰτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, καλλικέλαδο "αηδόνι" της Θράκης, ευρίσκεται στο Μόναχο, για να λάβει μέρος στην Ημέρα Μνήμης για τον εκ Θράκης καταγόμενο και παγκόσμια γνωστό μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Ως γνωστό, ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, φίλος, συνεργάτης και εφάμιλλος του Albert Einstein, έζησε στο Μόναχο, δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, απέθανε το 1950 και ετάφη στο “Κοιμητήριο του Δάσους” Μονάχου.
Επί του τάφου του τοποθετήθηκε ένας ιωνικός κίονας για να θυμίζει τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ίδρυση από τον Καραθεοδωρή του Ιονίου Πανεπιστημίου “Φως εξ Ανατολών” στη Σμύρνη (1922).

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η Ομογένειά μας στο Μόναχο τιμά τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή με τη μεταφορά του κίονα από τον τάφο και την τοποθέτησή του, με επίσημη ελληνο-βαυαρική εκδήλωση στις 8 Ιουλίου 2019, στην αυλή του ιερού Ναού Αγίων Πάντων Μονάχου, εις μνημόσυνον αιώνιον.

Για την τελετή αυτή προσκλήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και τους οργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα από τον Θρακικό Σύλλογο Μονάχου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, για να λάβει μέρος στην Ημέρα Μνήμης για τον εκ Θράκης καταγόμενο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Με την αδελφική εκκλησιαστική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμονας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και ως καλλικέλαδο “αηδόνι” της Θράκης συγκίνησε τους πάντες με τη βυζαντινή μεγαλοπρεπή τέλεση της Θείας Λειτουργίας και με το μεστό σε νοήματα κήρυγμά του.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν επίσης μέρος ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρεσβύτερος Γεώργιος Σιώμος ο Διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης και οι συνοδοί διάκονοι του Μητροπολίτη, π. Γρηγόριος και π.Ιάκωβος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στη μετανάστευση των συμπατριωτών μας, οι οποίοι με τη ευχή της μάνας τους και του πατέρα τους και με πίστη στη καρδιά ήρθανε στο Μόναχο και προόδευσαν.
΄Οποια πέτρα και να σηκώσεις, τόνισε, θα βρεις και ένα έξυπνο Έλληνα που με τον τίμιο ιδρώτα του, το έργο του μετατράπηκε σε έργο Θεού. Οι γονείς της πρώτης γενιάς των μεταναστών βρίσκονται ήδη στον ουρανό, όμως καμαρώνουν τα παιδιά τους που μεταλαμπάδευσαν στη φιλόξενη χώρα που ζουν τώρα μια Ελλάδα με φιλότιμο, με ήθος και με ελπίδα.

Προέτρεψε τους έλληνες μετανάστες να κάνουν τις δικές τους δυσκολίες και τις δυσκολίες των γονιών τους ένα παραμύθι και να το διηγούνται στα παιδιά τους. Τα παιδιά ακούν ευχαρίστως παραμύθια και διδάσκονται α΄αυτά.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή ευαγγελική περικοπή και ερμήνευσε θεολογικά το φως σε σχέση με τα μάτια του σώματος και με τα μάτια της ψυχής.

Η καθαρότητα της ψυχής μετατρέπει τη κοινωνία των ανθρώπων σε Θεία Κοινωνία στην οποία ζει ο άνθρωπος, βιώνει τη βασιλεία και δικαιοσύνη του θεού και εκεί βρίσκει το νόημα της ζωής του.

Ο προιστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για τη ευλογία του στην παροικία μας.

Στη φωτογραφία από αριστερά:Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, ο διάκονος Γρηγόριος, ο διάκονος Ιάκωβος και ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης.

Φωτογραφίες: Μαραζίδης, Μαλαμούσης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.