Για την πρωτοβουλία του να γίνονται εμβολιασμοί σε κινητή μονάδα έξω από Ιερούς Ναούς κυρίως στα ορεινά χωριά της Λάρισας, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε εξαιτίας των αυξημένων θανάτων μη εμβολιασμένων ανθρώπων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στον νομό.

«Φύγανε δικοί μας άνθρωποι, οι οποίοι δίσταζαν να εμβολιαστούν, όχι τόσο από πεποίθηση, αλλά από μια γενικότερη φοβία από όσα διαβάζουν και τους λένε άλλοι. Είχαμε λοιπόν θανάτους, ακόμη και ανθρώπων που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κάπως αργά για να προλάβουν υποτίθεται και το εκπαιδευτικό έτος, τους πρόλαβε ο κορονοϊός πριν την ημερομηνία εμβολιασμού τους», σημείωσε.

«Είπαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και να πολεμήσουμε τον φόβο. Πρέπει η λογική της επιστήμης και η πίστη της εκκλησίας να νικήσουν τον φόβο της θρησκοληψίας, των δεύτερων σκέψεων, της κρυψίνοιας, της συνωμοσιολογίας. Υπάρχει ένας φόβος στην ελληνική κοινωνία, τον οποίον θέλουμε να καταπολεμήσουμε, για να ενθαρρύνουμε συμπολίτες μας να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο – παρά τις ατέλειες του- είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

«Στόχευσή μας είναι κυρίως τα χωριά και για το λόγο αυτό την πρώτη Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 θα είμαστε στον Άγιο Αχίλλειο. Οι εμβολιασμοί δεν θα γίνονται μέσα στις εκκλησίες, αλλά θα υπάρχει μια κινητή μονάδα, η οποία θα έρχεται έξω από τους ναούς», τόνισε.

Όπως εξήγησε, οι ιεροί ναοί θα προσφέρουν τριφασικό ρεύμα και θα παρέχουν χώρο, είτε για τις εξετάσεις πριν ώστε να δοθεί ένα ιστορικό, όπως και μετά για το απαραίτητο δεκαπεντάλεπτο, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άμεσες παρενέργειες. Επιπλέον, η κινητή μονάδα θα συνοδεύεται από ασθενοφόρο πλήρως εξοπλισμένο, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταχείας ανταπόκρισης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Παίρνουμε όλα τα μέτρα, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο πειστικοί γίνεται. Απευθύνουμε μια πρόσκληση ώστε να νικηθεί ο φόβος, να κάνουν οι άνθρωποι αυτό που πρέπει και εμείς να διευκολύνουμε ειδικά αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές στα ορεινά του νομού μας, οι οποίοι έχουν τους λόγους τους, τις ασχολίες τους, τους δισταγμούς τους, και τις επιφυλάξεις τους. Θα πάμε εμείς να τους βρούμε», επισήμανε.

Αναφορικά με τη διαδικασία, δήλωσε ότι κάθε κεφαλοχώρι της περιοχές είναι η έδρα για 7-8 χωριά. «Υπολογίζουμε ότι θα βάλουμε την κινητή μονάδα στο κεφαλοχώρι που έχει τους περισσότερους κατοίκους, και ταυτόχρονα οι ιερείς θα μεριμνήσουν για τη μεταφορά όσων θέλουν να εμβολιαστούν, προς το κεφαλοχώρι από τα γύρω χωριά. Που σημαίνει ότι με μια επίσκεψη σε ένα κεντρικό χωριό, θα καλύπτουμε 5-6», δήλωσε.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τη Λάρισα, αλλά από άλλους χώρους «οι οποίοι εκμεταλλεύονται ενδεχομένως και πολιτικά και θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα με το όλο θέμα του εμβολιασμού, και λένε κάποια πράγματα. Στο e-mail της Μητροπόλεως ζήτημα είναι να έχουν φτάσει περί τα 10 μηνύματα, τα οποία –να το πω ευγενικά- στερούνται λογικής βάσης. Δεν είναι απειλητικά, αλλά λένε πράγματα για «έξυπνα όπλα» και τον «Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο»».

«Θέλω οι άνθρωποι να είναι αντικείμενο σεβασμού, ακόμη και αν κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποποιηθούν αυτό τον σεβασμό. Δεν προσπαθούμε να υποχρεώσουμε, προσπαθούμε να προτείνουμε. Εφαρμόζουμε την απόφαση της Συνόδου, είμαστε διαλλακτικοί, με τα επιχειρήματά μας και ανοιχτοί στον διάλογο, συζητάμε και προσπαθούμε να πείσουμε», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι αρνητές προσδοκούν να πάθουν μεγάλες ζημιές όσοι εμβολιαστούν. «Στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας και της εξέλιξης της επιστήμης, έχουμε φαινόμενα Μεσαίωνα», σημείωσε ο ίδιος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.