Ο παρεπιδημών στην Κέρκυρα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων το εσπέρας της Τρίτης 6ης τ.μ. ενώ προορίζονταν για άλλο προσκύνημα, συμπτωματικά καθ´οδον βρέθηκε στην πανηγυρίζουσα Ι. Μόνή Αγ. Κυριακής.

Έγινε εγκαρδίως δεκτός από τον Καθηγούμενο τής Μονής Αρχιμ. Γαβριήλ και τον Διάκονο Πρόδρομο.

Ο Καθηγούμενος,που από πολλών ετών εγνώριζε τον Σεβασμιώτατο ,όταν αυτός διηύθυνε την Θρησκ. Υπηρεσία του Αρχηγείου Αεροπορίας, τον παρακάλεσε να απευθύνει λόγον Θεού στους προσκυνητές και ο Μητροπολίτης Κορωνείας, έχοντας άλλωστε την άδεια του οικείου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ομίλησε προς το εκκλησίασμα και ο Καθηγούμενος με θερμούς λόγους τον ευχαρίστησε.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή γεννήθηκε στην Νικομήδεια της Μ. Ασίας από γονείς Χριστιανούς.

Εκείνη ήταν ωραία και η οικογένειά της πλούσια και είχε πολλές προτάσεις γάμου,που τις απέρριπτε γιατί ήθελε να αφιερωθεί στον Χριστό.

Αυτό ήταν και ο λόγος που οδηγήθηκε σε φρικτά μαρτύρια για να αλλάξει γνώμη . Όμως τα υπέστη όλα με καρτερία και δύναμη ψυχής.

Τελικά αποφασίστηκε ο αποκεφαλισμός της,αλλά όταν ο δήμιος πλησίασε για να την εκτελέσει η Αγία είχε ήδη παραδώσει την ψυχή της στον Κύριο. Ήταν μόλις 21 ετών!

Σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για τον ρόλο της γυναίκας η Αγ. Κυριακή μάς δίνει μια ευκαιρία να κάνουμε μερικές σκέψεις σχετικά με την θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και να διαλύσουμε ορισμένες παρεξηγήσεις.

Υπάρχει η άποψη ότι η Εκκλησία υποτιμά τις γυναίκες. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν, βέβαια, στην Κ. Διαθήκη φράσεις, που, όταν τις παρερμηνεύσουμε, φαίνεται σαν να υποτιμάται η γυναίκα. Π.χ. αναφέρεται ότι ” ο ανήρ είναι κεφαλή της γυναικός”, αλλά συμπληρώνει ο Απόστολος “ως και ο Χριστός κεφαλή της Εκκλησίας” (Εφεσίους ε, 23).

Είναι κεφαλή γιατί; Για να “εκτρέφη” και να “θάλπει” (Εφεσίους ε, 29 ). Για να φροντίζει με την στοργή και την αγάπη του.

Όχι για να εξουσιάζει και καταπιέζει. Η άλλη παρεξηγημένη φράση είναι “η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα” (Εφεσίους ε, 33).

Αλλά φόβος εδώ σημαίνει σεβασμός αφού “η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον” (Α Ιωάν. δ, 18). Όπου υπάρχει αγάπη,δεν υπάρχει φόβος.

Ο Απ. Παύλος , άλλωστε , διακηρύσσει εν Χριστώ “ουκ ένι άρσεν ή θήλυ” (Γαλάτ. γ, 28 ). Οι γυναίκες είναι ίσες και ισότιμες με τους άνδρες, αλλά δεν είναι απολύτως ίδιες.

Υπάρχει ισότητα, αλλά όχι πλήρης ομοιότητα. Διότι το κάθε φύλο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χαρίσματα. Η γυναίκα π.χ. έχει το χάρισμα της μητρότητας. Είναι “της ζωής γεννήτρα και τεχνήτρα” οπως λέει ο ποιητής.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες προδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου τους και μιμούνται τις κακές συνήθειες των ανδρών, νομίζοντας ότι έτσι θα γίνουν ίσες με τους άνδρες.

Πολλοί, ακόμα νομίζουν ότι η Εκκλησία θέλει να περιορίσει τις γυναίκες μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι λάθος.

Όταν μια γυναίκα έχει περίσσεια δυνατοτήτων, όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά και επιβάλλεται να τις αξιοποιεί στην κοινωνία και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μπορεί να είναι επαγγελματίας, επιστήμων, καλλιτέχνις, πολιτικός.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η πιο τιμητική της αποστολή είναι η μητρότητα. Γιατί “το χέρι που κινεί το λίκνο κυβερνά τον κόσμο”!

Βέβαια είναι ελεύθερη να κάνει την επιλογή της για το πώς θέλει να ζήσει και τι να επιδιώξει στην ζωή της. Μπορεί π.χ. να αφοσιωθεί και σε όποια ιερή αποστολή.

Στην Εκκλησία έχουμε γυναίκες μάρτυρες, όπως η Αγ. Κυριακή,που τιμάμε σήμερα, ισαποστόλους, ασκήτριες, διακόνισσες, κοινωνικές λειτουργούς.

Και ας μη ξεχνάμε,είπε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ότι η Πρώτη μετά τον Χριστό που τιμάμε είναι μια γυναίκα: Η ΠΑΝΑΓΙΑ!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.