Ο Μητροπολίτης Κανάγκα ( Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ) κ. Χαρίτων, τέλεσε, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Θεοδώρων, Γέρακα – Αττικής.

Ο Σεβασμιώτατος φέρει το όνομα του μακαριστού Αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνος Πνευματικάκη, που έφυγε από την Πάτρα το έτος 1973 σε ηλικία 65 ετών, για να συνεχίσει το πρωτοποριακό Ιεραποστολικό έργο του π. Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου, στην Κανάγκα του Κονγκό.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, για την συμπαράσταση
του στο Ιεραποστολικό έργο της Ι.Μ. Κανάγκας και τους Έλληνες, που έφεραν την Ορθοδοξία στην “καρδιά της Αφρικής”, το Κονγκό ( Congo).

Στην συνέχεια, στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού, “ξετίλυξε” το δύσκολο έργο, των Ελλήνων Ορθοδόξων Ιεραποστόλων, τα τελευταία 50 χρόνια στην πατρίδα του, σε όλες τις φάσεις.

Αναφέρθηκε και στον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, Κυρό Κυπριανό Παπαδόπουλο ( 1916 -1973 ), που έδωσε την ευλογία, για την έλευση των πρώτων κληρικών Ιεραποστόλων
από την Ελλάδα. Η αδελφή Μαριάμ, συγκινήθηκε όταν άκουσε, αυτήν την αναφορά στον Μακαριστό Μητροπολίτη, καθώς είναι ανιψιά του.

Χαρακτηριστική και αναφορά του, στην δύναμη του Τιμίου Σταυρού έναντι της μαγείας, μέσα από ένα γεγονός : “… συνάτησαν, ένα μάγο σε κάποιο χωριό του Κονγκό, που έσπαγε μεγάλο βράχο
με το βλέμμα του.

Τότε, ο Ορθόδοξος Ιερέας, έβαλε πάνω σε μια μικρή πέτρα, ένα μικρό ξύλινο Σταυρό.

…προσπάθησε, ξανά ο μάγος και τελικά όχι μόνο δεν έσπασε η μικρή πέτρα, που είχε πάνω της τον Σταυρό, αλλά έπεσε φοβισμένος ο μάγος, στο έδαφος …”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.