Την ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τιμά η Εκκλησία σήμερα με το παλαιό Ημερολόγιο. Η μνήμη του Αγίου τιμάται ιδιαίτερα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός η Τιμία Κάρα του Αγίου, που έχει άφθαρτο το δεξί του αυτί.

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη και μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης εορτάστηκε η μνήμη ιερού Πατρός της Εκκλησίας με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας. Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Φιλοθέου, αδελφού της Μονής. Της Ιεράς Αγρυπνίας και της Ευχαριστιακής Σύναξης Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής.

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ αναφέρθηκε στην παρουσία του Σεβασμιωτάτου κου Χρυσοστόμου, ο οποίος κάθε χρόνο, επί σειρά ετών, τιμά την μνήμη του Αγίου προσερχόμενος στην Μονή για να προσκυνήσει την κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και να προεξάρχει της πανηγύρεως τιμώντας τον Άγιο του οποίου το όνομα φέρει, μία παράδοση η οποία διακόπηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της ανακυψάσης πανδημίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιερού Χρυσοστόμου και τον ασκητικό βίο του, τονίζοντας ιδιαίτερα την θεολογική του συμβολή στην ζωή της Εκκλησίας, η οποία τον κατέστησε μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο της Οικουμένης. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε δια της ζωής και δράσης του Αγίου Ιωάννου στην ζωή της Εκκλησίας και στον κίνδυνο των διαιρέσεων μέσα στην Εκκλησία, όταν απουσιάζει η εν Χριστώ αγάπη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.