Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη στο Όσλο, το Σαββατοκύριακο, 7 & 8 Μαΐου 2022, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σε συνεργασία με την Ουκρανική Κοινότητα του Όσλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Μαΐου, ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Εσπερινό που τέλεσαν στον Μητροπολιτικό Ναό ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Προϊστάμενος, και ο βοηθός Εφημέριος Αιδ. Οικονόμος κ. Maxime Lesage.

Ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του ναού η συναυλία αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό, στην οποία συμμετείχαν: α) η παραδοσιακή Ουκρανική χορωδία Όσλο «FolkeMelodi», υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Anna Kargaltseva Sandvik, και η Βυζαντινή χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, υπό την διεύθυνση του χοράρχη, Μουσικολ. κ. Παναγιώτη Κατσιβάλη, η οποία απέδωσε Πασχάλιους ύμνους.

Τα έσοδα από την ως άνω εκδήλωση και η δισκοφορία της Κυριακής διετέθησαν για την αγορά φαρμάκων και την αποστολή τους στον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο Ουκρανικό λαό.

Στην συναυλία, παρέστησαν, επίσης, η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο κ. Άννα Κόρκα, η Επιτετραμμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Όσλο κ. Liliya Honcharevych και οι κ.κ. Iryna Sabor, Ira Oliferuk, Alina Chornovil, εκ μέρους του Συλλόγου Ουκρανών Νορβηγίας, τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, μέλη της ενορίας και φιλόμουσοι επισκέπτες.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τους διοργανωτές της συναυλίας, τα μέλη της 16μελούς χορωδίας FolkeMelodi και της 7μελούς Βυζαντινής χορωδίας, επανέλαβε δε την υπόσχεσή του προς τους αδελφούς Ουκρανούς ότι όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας είναι στην διάθεσή τους, προς εξυπηρέτηση των ποιμαντικών και λειτουργικών τους αναγκών.

Την επομένη, Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό, με την συμμετοχή των εφημερίων του, ανέπεμψε δέηση υπέρ της αμέσου καταπαύσεως του πυρός στην Ουκρανία και προχείρισε τον π. Μaxime σε Οικονόμο, συγχαίροντας τον για την εθελοντική διακονία του στην τοπική Εκκλησία.

Στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, παρέστη η Εξοχ. Πρέσβυς κ. Κόρκα, τους ύμνους έψαλλαν οι Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, Δρ. Stig Simeon Frøyshov, κ. Κοσμάς Πλάκου, κ. Εrik Πορφύριος Hasner και στο Ιερό Βήμα διακόνησαν ο κ. Halle Θεολόγος Bakken και το μέλος του Εκκλ. Συμβουλίου της Ενορίας Αγίου Γερασίμου Τροντχάιμ κ. Αθανάσιος Μέρμηγκας.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, μίλησε για την τόλμη των Μυροφόρων, την οποία επιβράβευσε ο Αναστάς Κύριος, γι᾽ αυτό και αξιώθηκαν αγγελοφάνειας, πνευματικής εκστάσεως, και της πληροφορίας ότι ανέστη ο Κύριος.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού, στην οποίο παρεκάθισαν, μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τους Εφημερίους του ναού, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Δρ. Δημήτριος Κρανιώτης, Μιχαήλ Μπίκουλης και Δήμητρα Βαλεοντή, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Όσλο Δρ. Αντώνιος Κουμουρίδης και αρκετοί εθελοντές.

Αφού ευχαρίστησε όλους για την αφοσιωμένη διακονία τους στην τοπική Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του στην Στοκχόλμη το απόγευμα της ιδίας.

Φωτογραφικό υλικό προσφορά των κ.κ. Ευαγγελίας Πισπιρίγκου και Οrges Oρέστη Duro

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.