Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 ο Μίκης όλων των Ελλήνων μίλησε στην Αθήνα ενώπιον ενάμισυ εκατομμυρίου Πανελλήνων στο συγκλονιστικό πάνδημο συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Ήταν η τελευταία φορά που συνομιλούσε αυτός ο τεράστιος και μυθικός Ρωμηός με τον Αυτοκράτορα, κατά τον Ρήγα Βελεστινλή, λαό μας. Τραγούδι ο λόγος του. Μαζί και παρακαταθήκη. Μας μίλησε για την πίστη του στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που με τις υπέρτατες θυσίες τους και την αγάπη τους προς την Πατρίδα την έκαμναν ελεύθερη και ρωμαλέα. Το παράδειγμά τους ο ίδιος ακολούθησε δια βίου.

Στην συνομιλία του με τον αγαπημένο του λαό, εκείνο το βροχερό μεσημέρι της 4 Φεβρουαρίου, συμβουλή και παρακαταθήκη ιερή, ήταν η έγνοια του για την Μακεδονία. Επέκειτο η συμφωνία των Πρεσπών. Και αφού εξήγησε, με λόγια απλά και κατανοητά, το ιστορικό ψεύδος και την πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας από τους γείτονες, μας ζήτησε να τους αφήσουμε να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και την παραζάλη τους, αλλ’ εμείς να μείνουμε πιστοί και ανένδοτοι στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας φυλάττοντας ομόψυχοι την εθνική μας ακεραιότητα από κάθε επίβουλο εχθρό.

Εγνώριζε ο Μίκης, και μας το είπε, ότι πίσω από τις παράλογες αξιώσεις των γειτόνων κρύβονταν οι Μεγάλοι της Γης, εκείνοι που παραβλέπουν τις θυσίες και την ιστορία του λαού μας για τα συμφέροντά τους. Εν προκειμένω στα ταλαίπωρα Βαλκάνια και σε βάρος την Μακεδονίας, των Μακεδόνων, των Πανελλήνων. Ο Μίκης ζητούσε πάντα την εθνική ενότητα. Την ζήτησε, για μιαν ακόμη φορά, εκείνη την μέρα του συλλαλητηρίου και την επικαλέστηκε για την υπεράσπιση της Μακεδονίας, βροντοφωνάζοντας στις Πατριώτισσες και τους Πατριώτες τούτο: Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική. Εμείς στην Μακεδονία τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε. Ο Μίκης είναι των Ελλήνων όλων και μαζί τους, χάρη σ’ αυτόν, των Μακεδόνων.

Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.