Με μεγάλη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Kυριακής 7 Νοεμβρίου 2021 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Στην επίκαιρη ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο των φωτοειδών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των ασωμάτων δυνάμεων, ως «λειτουργικών πνευμάτων εις διακονίαν αποστελλομένων δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», κατά τον Απόστολο Παύλο, αλλά και να υμνολογούν και δοξολογούν ακατάπαυστα τον Θεό.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος υπάρχουν τρεις ομάδες και εννέα τάγματα αγγελικών δυνάμεων. Στην Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζεται κυρίως ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, όπως ακούσαμε και στα αναγνώσματα του Εσπερινού, στον Ιησού του Ναυή, στον Προφήτη Δανιήλ στους Ισραηλίτες όταν διήλθαν την Ερυθρά θάλασσα που προπορεύονταν μπροστά τους κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, αλλά και στον Αβραάμ κατά τη θυσία του Ισαάκ, στον Λωτ, στον Πατριάρχη Ιακώβ κ.α., ενώ στη Καινή Διαθήκη τα μηνύματα του Θεού εμφανίζεται να μεταφέρει στους ανθρώπους ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, όπως τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Επίσης τόνισε ότι ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είναι ο πρώτος από τις αγγελικές δυνάμεις διότι στάθηκε ανάμεσα στους Αγγέλους φωνάζοντας «Στώμεν καλώς», κατά την πτώση του δέκατου Αγγελικού τάγματος του Εωσφόρου, που λόγω της υπερηφάνειας του εξεγέρθηκε κατά του Θεού και από άγγελοι φωτός εξέπεσαν σε αγγέλους του σκότους, δηλ. έγιναν δαίμονες με επικεφαλής τον Εωσφόρο. Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον φύλακα άγγελο που λαμβάνει ο χριστιανός κατά το Μυστήριο του Βαπτίσματος του, και τέλος παρότρυνε όλοι να προσευχηθούμε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να μας περιφρουρεί υπό την σκεπη των πτερύγων του και να μένουμε σταθεροί στην πίστη μας ποιούντες στο θέλημα του Θεού στη ζωή μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι Εφημέριοι των Ενοριών της πόλεως, ενώ τους θεσπέσιους ύμνους της ακολουθίας απέδωσαν δύο χοροί ιεροψαλτών, ο δεξιός με επικεφαλής τον κ. Ιω. Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, και ο αριστερός με τους ιεροψάλτες του πανηγυρίζοντος ναού.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της Ιεράπετρας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.