Ι.Μ. ΜΑΝΗΣ – Την Κυριακή 19/5/2024, κατόπιν προσκλήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, μετέβη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος (ΝΣ) όπου ναυλοχεί το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών πλοίων του ενδόξου Πολεμικού Ναυτικού μας και στον εκεί ιστορικό Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου (ανέγερση 1882) και με την κανονική άδεια του επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, τέλεσε την Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο πλαισιούμενος από τον πρωθιερέα Συνταγματάρχη αρχιμ. π. Αλέξιο Ιστρατόγλου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. είχε ως θέμα, την έννοια της τόλμης της πίστεως, ερμηνεύοντας τον στίχο της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής «ελθών Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας… τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού» (Μαρκ. 15,43).

Μάλιστα ο Σεβ. έκαμνε και ειδική αναφορά στην ιστορική εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία πρόσφερε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος το 1940 όταν απέπλευσε ο στόλος για τον πόλεμο και φυλάσσεται στο Ναό. Στη Θ. Λειτουργία παρευρέθη ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης με τον οποίο είχε αργότερα ο Σεβ. μία ενδιαφέρουσα συνομιλία, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Μανής και άλλοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, ως και πιστοί χριστιανοί από την Σαλαμίνα.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. μετέβη στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» όπου μίλησε κατάλληλα στο πλήρωμα που υπηρετεί στο πλοίο. Ο Σεβ. ξεκινώντας την ομιλία του από την νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνος του 480 π.Χ. και την ρήση του εκ Σαλαμίνος καταγομένου αρχαίου ποιητού Ευριπίδη ότι «όλβιος όστις της ιστορίας έσχεν μάθησιν» κατέληξε με ωραίο συνδυασμό, στην πνευματική χριστιανική ζωή που προσφέρει το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού με την νίκη κατά του θανάτου.

Ακολούθησε στο οίκημα του Αρχηγού Στόλου επίσημο γεύμα και αντηλλάγησαν δώρα. Τέλος, ο Σεβ. μαζί με τις ευγνώμονες ευχαριστίες του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και την εθνική του υπερηφάνεια για την όλη διοίκηση, οργάνωση, εκπαίδευση και για το αξιόμαχο του Αρχηγείου και των υπηρεσιών του πολεμικού Στόλου μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.