Πρόσκληση του Γέροντος Νικολάου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, δέχθηκε μέσα στην αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, προκειμένου να μεταβεί στο Άγιον Ὄρος, για να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Καθηγουμένου Χριστοδούλου Ιερομονάχου.

Ανταποκρινόμενος πρόθυμα ο Ποιμενάρχης της Λήμνου επισκέφθηκε προσκυνηματικά το Άγιον Όρος από Πέμπτη 16 Μαΐου έως και Τρίτη 21 Μαΐου, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Ιερώνυμο Σχίζα και άλλους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου τον υπεδέχθησαν τα Μέλη της Ιεράς Επιστασίας, προκειμένου ο Σεβ. κ. Ιερόθεος κατά την κρατούσα εκκλησιαστική τάξη να υποβάλει τον σεβασμό του και να επιδώσει την έγγραφη Πατριαρχική άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, την οποία είχε εφοδιαστεί.

Μετά από μικρή δοχή και πνευματική συζήτηση επισκέφθηκε με την συνοδεία του τον πανίερο Ναό του Πρωτάτου, όπου προσκύνησαν την περίπυστη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Το Σάββατο 19 Μαΐου ο Σεβ. Λήμνου κ. Ιερόθεος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Καθηγουμένων άλλων Ιερών Μονών και πλήθους Ιερομονάχων και Διακόνων.

Ακολούθησε το ετήσιο ιερό μνημόσυνο του αοιδίμου Γέροντος Χριστοδούλου, σύμφωνα προς το Μοναχικό τυπικό, με την συμπροσευχητική παρουσία τῶν Πανοσιολ. Καθηγουμένων των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, Ιβήρων κ. Ναθαναήλ και Κουτλουμουσίου κ. Νικολάου.

Συνέχεια του ιερού μνημοσύνου ήταν η μοναστηριακή τράπεζα, όπου παρακάθησαν πολλοί άλλοι φιλοξενούμενοι κληρικοί και πλήθος προσκυνητών, μαζί με όλα τα Μέλη της Αδελφότητος, οι οποίοι με την αθρόα συμμετοχή τους εκδήλωσαν τον σεβασμό τους στην αγιορειτική φυσιογνωμία και στην μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα του αειμνήστου Γέροντος Χριστοδούλου, για τον οποίο μίλησαν με ιερή συγκίνηση και αλησμόνητες εμπειρίες ο Σεβ. Ιμβρου κ. Κύριλλος και οι Καθηγούμενοι Κουτλουμουσίου και Βατοπαιδίου.

Την ευχαριστιακή σύναξη έκλεισε ο Σεβ. κ. Ιερόθεος, κατόπιν προτροπής του οικείου Καθηγουμένου απήυθυνε προς πάντας λόγον πνευματικής οικοδομής για την αναστάσιμη ζωή και προσδοκία.

Τις επόμενες ημέρες ο Σεβ. κ. Ιερόθεος και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Παντοκράτορος και Γρηγορίου, όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους οικείους Καθηγουμένους, με τους οποίους ο Σεβ. συνδέεται προσωπικά.

Ξεναγήθηκαν στα περίλαμπρα Καθολικά, προσκύνησαν ιερά Παρεκκλήσια και πολλά άγια λείψανα, περίπυστες και εφέστιες ιερές εικόνες της Παναγίας.

Η ιερά αποδημία του Σεβ. Λήμνου στο αγιώνυμο Όρος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και άλλων οικείων του ιερών κελλίων στις Καρυές και στη Νέα Σκήτη, όπου διέμειναν στο Ιερό Κελλίο του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, φιλοξενούμενοι του προεστώτος Μοναχού Παϊσίου και της συνοδείας του.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ημέρα μνήμης του νεομάρτυρος Αγίου Παχωμίου του Νεοσκητιώτου, τέλεσε την Θ. Λειτουργία στο Κυριακό της Σκήτης, κατόπιν αδείας του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Γέροντος Παρθενίου και την επομένη Τρίτη 21 Μαΐου τέλεσε την πανήγυρη του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου εις το πανηγυρίζον κελλίον της φιλοξενίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.