ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Ερώτηση: Κάποιοι λένε ότι η νηστεία δεν είναι κάτι που το είπε ο Χριστός για να το κάνουμε, αλλά το είπαν άνθρωποι μετέπειτα (οι ιερείς). Που φαίνεται καθαρά, πως μπορούμε να τους απαντήσουμε ότι δεν είναι ανθρώπινο ζήτημα, αλλά το είπε ο Χριστός;».

Απάντηση: Όσον αφορά τη νηστεία, το ίδιο το παράδειγμα του Χριστού νομίζω μιλά από μόνο του. Ο Κύριος ενήστευσε ο ίδιος, ημέρας τεσσαράκοντας και νύχτας τεσσαράκοντας. Και ο ίδιος μας έδειξε με την αγία ζωή του πως θα πρέπει και εμείς να αγωνιζόμαστε. Άρα, και τίποτα άλλο να μην υπάρχει στη Γραφή, και μόνο που ο ίδιος το έκανε, αυτό λέει τα πάντα. Όμως πέραν απ’ αυτό το πράγμα, πολλές φορές, σε πάρα πολλά σημεία της Καινής και της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται η μεγάλη αξία και η μεγάλη σημασία της νηστείας.

Και οι Απόστολοι πριν από οποιοδήποτε σημαντικό γεγονός ενήστευαν και επροσεύχοντο. Σήμερα, ακούσαμε για την προσευχή και τη νηστεία. Η προφήτις Άννα μέσα στον ναό ήταν συνεχώς νηστεύουσα και προσευχομένη. Ο ίδιος ο Κύριος ενήστευσε και παρέμεινε στη νηστεία τόσες μέρες, αλλά και η πρώτη εντολή του Θεού στον άνθρωπο, που του έδωσε μέσα στον Παράδεισο, ήταν η εντολή της νηστείας.

Όταν του είπε: «απ’ όλα μπορείς να φας, από αυτό όμως δεν μπορείς», τι άλλο μπορεί να είναι παρά εντολή νηστείας;

Υπάρχει σε πάρα πολλά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης και η εντολή αλλά και η αξία της νηστείας. Αυτός ο οποίος λέγει ότι τη νηστεία δεν την καθιέρωσε ο Χριστός, απλούστατα δεν έχει διαβάσει το Ευαγγέλιο και δεν γνωρίζει πόσο σημαντικό πράγμα είναι η νηστεία.

Απομαγνητοφώνηση από την εκπομπή «Επερώτησον τον πατέρα σου» στον Ραδιοσταθμό της Μητροπόλεώς μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.