Στις 22 Δεκεμβρίου την πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ιερέων της Ρωσικής Εκκλησίας υπό τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ο Κύριλλος, ο οποίος βάσει της θέσης του είναι αρχιερέας της συγκεκριμένης Επισκοπής, κατά την τοποθέτησή του προς τους ιερείς σημείωσε ότι ο αριθμός των ενοριτών μειώθηκε κατά ένα τρίτο.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε φέτος το καλοκαίρι σε 22 ναούς της Μόσχας, όπου υπάγεται ο Κύριλλος. Στη συνέχεια παραθέτω αυτούσια τη σχετική δήλωση: «θα ήθελα να αναφερθώ σε ανησυχητικά συμπεράσματα έρευνας, την οποία διεξήγαμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο αυτού του έτους σε 22 ενορίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά: Πρόκειται για κεντρικούς ναούς, από πυκνοκατοικημένες περιοχές, ναούς με μεγάλο και μικρό εμβαδόν. Η έρευνα έδειξε ότι σε σχέση με το 2019, το ποσοστό των ενοριτών μειώθηκε κατά 30% το 2020. Και το 2021 διατηρήθηκε στο ίδιο χαμηλό επίπεδο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μειώθηκε περαιτέρω».

Οι λόγοι για μια τέτοια αρνητική τάση, σύμφωνα με τον Κύριλλο, είναι η αύξηση της θνησιμότητας, ο φόβος του κορονοϊού, η μετακίνηση (μετανάστευση;) ολόκληρων οικογενειών από τη Μόσχα και «δυστυχώς η απώλεια της καλής συνήθειας να πηγαίνουν στη Λειτουργία».

Με αυτό τον τρόπο ο Πρωτοιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι το ποσοστό των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας μειώνεται. Ειδικά θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για την Επαρχία, την οποία διοικεί προσωπικά ο Κύριλλος. Για αυτό, οι ευθύνες για τέτοια διαρροή ενοριτών βαραίνουν τον ίδιο. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ο αριθμός των πιστών μειώθηκε σημαντικά σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας. Για παράδειγμα, το ποσοστό των άθεων στη Ρωσία διπλασιάστηκε στα τελευταία πέντε χρόνια.

Και όλο αυτό συνέβη με φόντο τις βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με το μεγάλο αριθμό πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας, κάτι που αρέσκονται να επαναλαμβάνουν οι ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας. Θυμίζω πως ο ίδιος ο Κύριλλος, στον χαιρετισμό του προς τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, αποκάλεσε τον εαυτό του ηγέτη της «μεγαλύτερης χριστιανικής Εκκλησίας».

Και τώρα ο Κύριλλος διέψευσε μόνος του την δική του προπαγάνδα. Με αυτό τον τρόπο, τα «μαγειρέματα» με τους αριθμούς που κάνουν εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας θα πρέπει να εκλαμβάνονται αποκλειστικά ως νέες μοσχοβίτικες επινοήσεις.

Του Ολεξάντρ Εφρέμενκο, θεολόγου

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.