«Είμαστε ήδη στους Γ’ Χαιρετισμούς, στην πορεία αυτή που ξεκινήσαμε για το Άγιο Πάσχα, σε μια πορεία που ξεκίνησε με δυσκολίες. όπως κάθε πορεία για το Πάσχα, όπως κάθε πορεία για την Ανάσταση, έτσι και αυτή η πορεία έχει μέσα της το πάθος, την Σταύρωση και όλα όσα συνοδεύουν αυτό το πάθος και αυτή την Σταύρωση. Γι’ αυτό και η Εκκλησία πάντοτε σε αυτη την πορεία σαράντα μέρες προ της Αναστάσεως, προ του Πάσχα, όρισε οι Χριστιανοί να νηστεύουν. Είναι μία δύσκολη πορεία, νηστήσιμη πορεία.

Μέσα σε αυτήν την πορεία όμως, σκεφτείτε ότι είναι μία πορεία μέσα σε μία έρημο όταν ακόμα και η έρημος η φυσική στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει έρημος, ακόμα και εκεί όταν ο Θεός έχει βάλει οάσεις μικρές, μικρές πηγές νερού και σκιάς με δέντρα όπου μπορούν οι άνθρωποι στην πορεία τους να ξεκουράζονται, πόσο μάλλον ο Θέος έχει βάλει σε αυτήν την πορεία μας προς την Ανάσταση, έχει βάλει οάσεις τέτοιες σαν την αποψινή όπου ξεκουραζόμαστε, πίνουμε νερό πνευματικό, δροσιζόμαστε κάτω από την σκιά της προσευχής και της ψαλμωδίας ώστε να συνεχίσουμε την πορεία μας για την Ανάσταση.

Εφέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι λίγο πιο δύσκολα για όλους μας. Πέραν της πνευματικής πορείας, της προσευχής, πέραν της σωματικής νηστείας που κάθε χρόνο τα έχουμε, εφέτος έχουμε και μια επιπλέον δυσκολία, είναι η δυσκολία αυτή με τον ιό ο οποίος μας έφτασε στο σημείο να παρακαλούμε τους χριστιανούς να μην έρχονται στην εκκλησία, να μην μπαίνουν στους ναούς, να μην προσκυνούν τις εικόνες αλλά όλα αυτά να τα κάνουν από απόσταση, να το κάνουν πνευματικά, στα σπίτια τους, παρακολουθώντας τις ακολουθίες από τα μέσα της τεχνολογίας τα οποία έχουμε άφθονα σήμερα σε αυτήν την εποχή.

Χαίρομαι διότι ότι εκκλησίες μας είναι άδειες και βλέπω και σήμερα είναι άδεια η εκκλησία. Θα προτιμούσα ούτε εσείς να μην είχατε ερθει σήμερα να σας πω την αληθεια διοτι αυτο ζητησαμε ολοι μας απο εσας τους χριστιανούς και ξέρω οτι ζητάμε κατι το οποίο ειναι παραξενο, παράδοξο. Το ξέρουμε οτι αυτό που ζητάμε ειναι δύσκολο διότι οι χριστιανοι μας αγαπουν την Εκκλησία, θέλουν να έρχονται στο ναό και να προσεύχονται.

Όμως θα σας πω κάτι το οποίο ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί γίνεται όλο αυτό. Σήμερα στους Χαιρετισμούς, όπως και σε κάθε Χαιρετισμό προσκυνούμε και ψάλλουμε στην Παναγία μας ως Μητέρα, Μητέρα την αποκαλούμε – «Μήτηρ του Θεού φύλαξον ημάς υπό την σκέπη σου» (Μητέρα του Θεου, Μητέρα μας να φυλάξεις κάτω από την στέγη σου).»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.