Όπως κάθε χρόνο σχεδόν και εφέτος στο ζεστό «οικογενειακό» θα έλεγα περιβάλλον της ενορίας του Αγ. Παντελεήμονος Χαλανδρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων εόρτασε τα ονομαστήριά του λειτουργώντας εκεί, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού τον εκλεκτό και δραστήριο Αρχιμ. Χρυσόστομο Λεβογιάννης και τον λόγιο πνευματικό Πρωτοπρ. Αντώνιο Πινακούλια.

Τιμώντας τον Άγιο Παντελεήμονα και εκφράζοντας την αγάπη του για τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κορωνείας, προσήλθε και συλλειτούργησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.,που κοσμεί με τα χαρίσματά του την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

1. Άρχισε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος θέτοντας μία ερώτηση : Αφού ο Αγ. Παντελεήμων ήταν ιατρός – ιαματικό τον αποκαλούμε και στο Απολυτίκιό του – φυσικό θα ήταν να του ζητούσαμε να μάς δίνει την υγεία. Όμως του ζητάμε να πρεσβεύει στον ελεήμονα Θεόν να μάς παρέχει την άφεση των «πταισμάτων». Πώς δικαιολογείται αυτό ;

Η απάντηση είναι απλή. Τα πταίσματα δηλ. η αμαρτία ενώ τραυματίζει την ψυχή δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το σώμα. Διότι ο άνθρωπος είναι ένα ψυχοσωματικό όν και τα δύο στοιχεία του αλληλοεπηρεάζονται.

Όταν η αμαρτία τραυματίζει την ψυχή,υποφέρει και το σώμα. Και δεν εννοώ,βέβαια, απλώς τις αμαρτίες εκείνες,που είναι αιτία της μεταδόσεως συγκεκριμένων ασθενειών,αλλά και γενικότερα. Γι ´αυτό και, όταν απαλλάσσεται η ψυχή μας από τα «πταίσματα», ανακουφίζεται και το σώμα.

2. Όμως τον Αγ. Παντελεήμονα τον αποκαλούμε ακόμα «αθλοφόρο».Είναι Αθλοφόρος διότι με καρτερία υπέμεινε το μαρτύριο. Εμείς, βέβαια, δεν καλούμεθα σε άθλημα μαρτυρίου.

Όμως καλούμεθα με τον λόγο και με την ζωή μας να ομολογούμε τον Χριστό. Και αυτό είναι ένα άθλημα σε μιά εποχή, που πολλοί και πολλά στρέφονται κατά της πίστεως και θέλουν να μας απομακρύνουν από τον Χριστό και την Εκκλησια. Έτσι η ζωή μας είναι ένα άθλημα συνεχές, ώστε όλη η ύπαρξή μας και η αναστροφή μας να ακτινοβολεί το φως του Χριστού.

3. Και «Άγιο» επίσης τον προσφωνούμε.Στην αγιότητα καλούμεθα όλοι. Η αγιότητα του πιστού πηγάζει από την αγιότητα του Χριστού,που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας με μέλη όλους εμάς. Όταν μένουμε συνειδητά ενωμένοι σ’ αυτό το Σώμα, αγιαζόμεθα. Οχι με τρόπο μαγικό και αυτόματο.

Χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή και συνέργια. Όπως για την φωτιά χρειάζονται κάρβουνα – οι δικές μας προσπάθειες – και φλόγα – η Χάρη του Αγ. Πνεύματος.

4. Και, βεβαίως, ως«Ιαματικός» ο Άγιος Παντελεήμων πρόσφερε την ίαση, την θεραπεία. Και όταν δεν επαρκούσαν οι ιατρικές του γνώσεις και τα φάρμακα, θεράπευε με την προσευχή του στον Χριστό, που είναι ο Μέγας Θεραπευτής των ψυχών και των σωμάτων.

Εμείς ,βέβαια ,δεν μπορούμε να είμαστε ιαματικοί. Όμως μπορούμε με την ευαισθησία , την αγάπη, την κατανόηση, το πνεύμα της προσφοράς και της θυσίας να «επιχέουμε έλαιον και οίνον» ( Λουκ. ι, 34 ).στις πληγές του πονεμένου σύγχρονου ανθρώπου.

Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι σήμερα πληγωμένοι και απογοητευμένοι ψυχικά. Περιμένουν την συμπαράστασή μας. Οχι μόνο την υλική,αλλά και την πνευματική.

Έστω και ενα καλό λόγο. » Ιδού λόγος υπέρ δόμα αγαθόν » ( Σοφ. Σειρ. 18, 17 ) Ας μιμηθούμε,λοιπόν και σε αυτό,έστω και κατ ´ ελάχιστον τον Αγ. Παντελεήμονα, αφού ως γνωστόν «τιμή Αγίου,μιμησις Αγίου» κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας.

Προ του «δι ´ευχών» ο Άγιος Ευρίπου,εκ μέρους όλων εξέφρασε τις ευχές στον εορτάζοντα Μητροπολίτη και εκείνος ευχαρίστησε και ευχήθηκε ο Αγ. Παντελεήμων με τίς πρεσβείες Του να χαρίζει σε όλους υγεία ψυχής και σώματος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.