Ο ιστορικός και αιωνόβιος Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα, επί της οδού Κυδαθηναίων, πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού.

Το Σάββατο το απόγευμα, στις 11 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιηθήκε Πανηγυρική, Αρχιερατική Θεία Ευχαριστία, προεξάρχοντος του Σεασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κερκυραϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Αττικής «Ιωάννης Καποδίστριας». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Αδελφοί μου, σήμερα η Εκκλησία πανηγυρίζει τον Οικουμενικό Άγιο Σπυρίδωνα, τον Θαυματουργό… Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, στην ευαγγελική του περικοπή μας αναφέρει ότι εκάλεσε ένας οικοδεσπότης σε δείπνο πολλούς προσκεκλημένους, οι οποίοι απέφυγαν την παρουσία τους στο δείπνο αυτό, προφασιζόμενοι διάφορες υποχρεώσεις… Ο οικοδεσπότης τότε εκάλεσε ανθρώπους που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία του ορίζοντα, δεν είχαν κανέναν οικείο να τους πει “ελάτε μαζί μου”. Βρίσκονταν απομονωμένοι και αποξενωμένοι και έλαβαν την κλήση να παρευρεθούν στο δείπνο και να συνεφρανθούν με τον οικοδεσπότη, ώστε να αποδειχτεί ότι πολλοί είναι οι κλητοί, λίγοι όμως οι εκλεκτοί… Κατά τον ίδιο τρόπο, ο οικοδεσπότης, ο οποίος είναι ο Θεός, μας καλεί όλους να συνεφρανθούμε μαζί Του, να ακούσουμε τη φωνή Του, να μελετήσουμε το Ευαγγέλιό Του, να αγαπήσουμε τους λόγους Του, να αναπαυθεί η καρδιά μας στο κήρυγμά Του και να πράξουμε τις εντολές Του, ώστε να βρούμε χαρά και πληρότητα… Ο Άγιος Σπυρίδωνας διακρίθηκε για την αγάπη, τη χαρά, την πίστη, την πραότητα, τη μακροθυμία, την εγκράτεια, την χρηστότητα και αποδεικνύεται διά μέσου των αιώνων ότι υπήρξε κλητός αλλά και εκλεκτός του Θεού… Αδελφοί μου, ας ομοιάσουμε στον Άγιο Σπυρίδωνα, ώστε και εμείς να αποδεχτούμε την πρόσκληση του δείπνου του Θεού, και ο οικοδεσπότης Κύριός μας, να μας χαριττώσει με τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος και να μας ενισχύει με την χάρη που χαρίττωσε και τον Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό…».

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η αρτοκλασία και η τιμητική βράβευσις του Χοράρχου της Πολυφωνικής Κερκυραϊκής Ενοριακής Χορωδίας μετ’ αρμονίου, κ. Δάνη Τσακηρίδη, καθώς και του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και μέλους της ως άνω Χορωδίας κ. Ιωάννου Άνθη, διά την πολυετή διακονία και άοκνη προσφορά τους εις τη λειτουργική ζωή του Ιερού Ναού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Τιμίας Εμβάδος του Αγίου Σπυρίδωνος, παρουσία και της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εγκαινίασε τον ανακαινισμένο χώρο του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου «Θαβώρειος Σύναξις», παρουσία των ενοριτών και τηρουμένων όλων των υγειονομικών συστάσειων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.