Ο Κάτσικο, γνωστός και ως «Ο Άγριος Κάτσικο», ήταν τράγος που γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1913 στο Σιαμπαλί Καρδίτσας.

Ήταν ένα βροχερό χάραμα του Φλεβάρη. Ο Παπα-Γιώργης σηκώθηκε νωρίς όπως συνήθιζε, προσευχήθηκε, έφαγε την όλο αλμύρα τριψάνα του, έπιασε δημοσιά και κίνησε με το ποδάρι κατά το Μπανταλάρ και τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής όπου και Λειτουργούσε.

Περπατούσε σχεδόν 1 λεπτό όταν άκουσε φωνές από το μαντρί του κυρΑνέστη. Σαν τίμιος και σωστός Χριστιανός πήγε να δει τι συμβαίνει. Ήταν η Κυριακή! Η αγαπημένη γίδα του κυρΑνέστη που δυσκολευόταν να γεννήσει.. Ο Παπα-Γιώργης δεν πανικοβάλλεται, μένει ψύχραιμος και με μαεστρικές κινήσεις (έπαιζε εξαιρετικό τσέλο) καταφέρνει να σώσει τον νεογέννητο τράγο, όχι όμως και την μητέρα του. Ο κυρΑνέστης απαρηγόρητος χαρίζει τον μικρό τράγο στον Παπα-Γιώργη καθώς του θύμιζε την γίδα του που τόσο αγαπούσε.

Μια Αγάπη μόλις γεννήθηκε. Από εκείνη τη μέρα και κάθε μέρα, ο Κάτσικο συνοδεύει τον Παπα-Γιώργη στην όχι και τόσο σύντομη διαδρομή Σιαμπαλί-Μπανταλάρ-Σιαμπαλί. Ο Παπα-Γιώργης έμπαινε στην εκκλησία. Ο Κάτσικο όμως ήταν αδύνατον να μπει. Έτσι έπαιρνε το δρόμο πίσω για το σπίτι. Αφού έφτανε όμως, έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως πάλι για την εκκλησία (η Θεία Λειτουργία θα τελείωνε σε λίγο) για να συνοδέψει τον κύριό του. Αυτό γινόταν για 2 χρόνια καθημερινά.
Ο Παπα-Γιώργης δεν έδινε σημασία στους κακόβουλους που τον κατηγορούσαν για Αθεϊσμό, Ειδωλολατρεία ακόμα και Σατανισμό! λόγω της αγάπης του με τον Κάτσικο.

27 Απριλίου 1915 γυρνώντας από την εκκλησία, φανατικοί Χριστιανοί στήνουν ενέδρα και ο Παπα-Γιώργης πέφτει νεκρός από λιθοβολισμό… Ο Κάτσικο όχι απλά καταφέρνει να ξεφύγει, αλλά σκοτώνει και δύο από τους δολοφόνους.
Ο Κάτσικο, μετά τον χαμό του Παπα-Γιώργη συνεχίζει ασταμάτητα την πορεία του Σιαμπαλί-Μπανταλάρ-Σιαμπαλί. Ο προσωπικός του, αυτός, Γολγοθάς κάνει τους ντόπιους Χριστιανούς να μετανοήσουν.

Ήταν 27 Απρίλη 1920 όταν ο Κάτσικο μετά από ακριβώς 5 χρόνια συνεχόμενης πορείας Σιαμπαλί-Μπανταλάρ-Σιαμπαλί πέφτει προδομένος από την καρδιά του.
Η τιμή του Κάτσικο αποκαταστάθηκε πλήρως μόλις στις 22 Οκτωβρίου 1981, από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Φωτό: Άγαλμα του Κάτσικο έξω από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καρδίτσα (2009).

Τσαντίρης Νίκος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.