Νίκος Δένδιας: Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2004, μεσημέρι: Οι Αγιορείτες πατέρες περιμένουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ´. Η ώρα περνά, αλλά το ελικόπτερο δεν έρχεται.

Το Σινούκ δεν έφτασε ποτέ.

Θα πέσει ανοιχτά του Αγίου Όρους, στην θάλασσα της Συκιάς, λίγο πριν προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Πατριάρχης.

Η Ελλάδα πάγωσε. Το Σινούκ είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αγιο Όρος στις 11:05. Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου στο Χορτιάτη. Γύρω στις 11.00 το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ.

Τετάρτη, 28.12.2022: οι Αγιορείτες πατέρες περιμένουν το Σινούκ που μεταφέρει τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια στο Άγιον Όρος μαζί με 15 περίπου ακόμη άτομα.

Το ελικόπτερο είχε ξεκινήσει κανονικά και θα προσγειωνόταν στις Καρυές στις 10.30 π.μ.

Η ώρα περνούσε, το Σινούκ ακουγόταν να πετά πάνω από το Άγιον Όρος, αλλά δεν προσγειωνόταν στις Καρυές. Η ώρα φτάνει 11.00. Οι μνήμες του 2004 ξαναζωντάνεψαν.

Η παραδοσιακή πυκνή μυστηριακή ομίχλη των Καρυών, το «σήμα κατατεθέν» της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους, εμπόδιζε την προσγείωση του ελικοπτέρου.

Τελικά το Σινούκ θα προσγειωθεί με τους επιβάτες σώους και αβλαβείς, στο ελικοδρόμιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Ο κ. Υπουργός θα επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο της Διοίκησης Αγίου Όρους και θα φτάσει στις 13.00 στις Καρυές για την επίσημη υποδοχή.

Οι καμπάνες του Πρωτάτου θα ηχήσουν χαρμόσυνα και η υποδοχή θα ξεκινήσει.

Η «κατάρα του Σινούκ» έχει σπάσει.

Η υποδοχή θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα πανηγυρικό και ζεστό.

Ο Υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος Ορθοδοξίας, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους Αγιορείτες πατέρες, με την σοβαρότητα, την σεμνότητα και το ενδιαφέρον του.

Οι Αγιορείτες για μία ακόμη φορά ευχαρίστησαν την Ελληνική Πολιτεία και την Κυβέρνηση για την τοποθέτηση του κ. Θανάση Μαρτίνου στην θέση του Διοικητή Αγίου Όρους, η προσφορά του οποίου, όπως χαρακτηριστικά είπαν στον κ. Υπουργό, είναι «ανεκτίμητη» και δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσφορά κανενός άλλου Διοικητή.

Ο κ. Υπουργός μετέβη στην Μονή Ξενοφώντος για διανυκτέρευση, μετά από επίσκεψη και υποδοχή στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος.

Αύριο θα μεταβεί στις Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου και από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος θα αναχωρήσει από το Άγιον Όρος.

Γ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.